spot_img
spot_img

Šta su na reveru danas nosili srpski poslanici u Skupštini distrikta?

spot_img
spot_img
spot_img

Ukoliko ste pratili današnju sjednicu Skupštine Brčko distrikta, možda ste primjetili zanimljive značke na reverima poslanika iz reda srpskog naroda.

Naime, svi srpski poslanici, kao i članovi Vlade danas su na reveru nosili simbol pobjede u Prvom svjetskom ratu – Natalijinu ramondu.

11. novembar obilježava se kao Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. U znak poštovanja i sjećanja na srpske junake, vojnike koji su u Prvom svjetskom ratu dali živote za slobodu i Srbiju, mnogi na rever kače simbol ovog praznika, cvijet po imenu Natalijina ramonda.

Natalijina ramonda neobičan je cvijet izuzetne ljepote, a njegova simbolika važna je Srbe iz nekoliko razloga. Ovaj cvijet poznat je i kao cvijet feniks jer i kad uvene i potpuno se osuši može da oživi ako se bar malo zalije.

Stoga život ovog neobičnog cvijeta ima izuzetnu simboliku u vezi sa Velikim ratom i srpskom vojskom u njemu, vojskom koja je doslovno vaskrsla i iako izmučena pokazala svoju moć i hrabrost u Velikom ratu.

Značka koju su srpski poslanici danas nosili sastoji se od dvije zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cvijeta sa pet latica. Veza sa odličjem iz Prvog svjetskog rata sasvim je jasna, imajući u vidu koliko su taj rat, nemjerljivo nacionalno stradanje tokom povlačenja kroz Albaniju i brojne vojne pobjede obilježili domaću istoriju.

Brčko je u Prvom svjetskom ratu oslobođeno 13. novembra, a taj datum će i ove godine biti obilježen kod Dobrinog spomenika u Gradskom parku.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img