Šta će Distrikt sa sredstvima od klirinškog duga?

Kada govorimo o finansijama Brčko distrikta svakako treba podsjetiti da Distriktu Brčko pripada dio klirinškog duga koji Ruska Federacija isplaćuje BiH. 3,7 miliona dolara, koliko pripada Brčkom, nije mala suma i ova sredstva svakako treba usmjeriti u kvalitetne projekte, a ne dozvoliti da se rasplinu na sitne komadiće.

Za ovakvo rješenje je brčanski gradonačelnik koji je za BDC televiziju rekao da ova sredstva, ako bude volje među svima koji odlučuju o njihovoj sudbini, trebaju biti usmjerena na jedan ili dva krupna kapitalna projekta.

- Reklama -

“Dakle, ne možemo dopustiti da se sa tim sredstvima raspolaže na isti način kao što se raspolagalo sa nekim drugim  budžetskim  sredstvima, putem amandmana  političkih partija. Postoji preliminarna saglasnost da se ta sredstva usmjere na izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane. Mislim da čak ni lokacija ne bi trebala da bude prepreka za izdvajanje tih sredstava”, rekao je Siniša Milić

Dogovorit ćemo se i oko lokacije, bitno je samo da ispoštujemo raniji dogovor a to je da ova sredstva od klirinškog duga, koja se mogu smatrati i poklonom jer BiH je jedna od rijetkih zemalja koja je taj klirinški dug dobila u novcu, usmjerimo na krupan projekat koji će ostati kao svjedočanstvo rada ove Vlade. Ja ću već danas inicirati na sjednici skupštinske većine da pokušamo afirmisati taj dogovor i pretočiti ga u konkretan zaključak da tim sredstvima, kada ih budemo oprihodovali kroz rebalans budžeta, odredimo i namjenu, možda upravo u ovom pravcu o kome sam i govorio”, zaključuje Milić.

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime