spot_img

Šta Brčko nema, a treba i moglo bi imati

Published:

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas da je Brčko distrikt jedini prostor u BiH koji nema fiskalizaciju i da je želja Vlade Srpske da se uredi i ova oblast da bi se otklonile sumnje u vezi sa postojanjem sive ekonomije, crnog tržišta, pogotovo prometa robe preko tržnog centra “Arizona”.

Gluhaković je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, na kojem je učestvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ukazao na važnost harmonizacije propisa u oblasti trgovine, posebno u vezi sa prometom lož-ulja na benzinskim pumpama.

On je naveo da je jedino u distriktu dozvoljen promet tog energenta na benzinskim pumpama.

“Spremni smo da otklonimo sve spekulacije u vezi sa prometom lož-ulja na području distrikta. Promjenom Zakona o trgovini, Republika Srpska je znatno povećala iznos sredstava u budžetu. Procjenjuje se da je ostvareno oko 65 miliona KM više u odnosu na period kada se lož ulje prodavalo na benzinskim pumpama”, rekao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, Brčko je jedina sredina u BiH koja nema turističku organizaciju posredstvom koje bi se, s obzirom na turističke potencijale distrikta, mogla unaprijediti ova oblast.

“Ovdje postoje i dobri uslovi za unapređenje lovnog turizma, ali prethodno treba riješiti neke probleme u vezi sa donošenjem zakonskog akta koji bi regulisao pitanja u tom segmentu turističke ponude”, napomenuo je Gluhaković.

Ministar Đokić je nakon sastanka naglasio da Brčko posjeduje respektabilne industrijske kapacitete koje bi trebalo da stavi u funkciju, te dodao da bi, jedna od poslovnih zona, bivši tekstilni kombinat “Interplet” uskoro mogao da se pripremi za ponudu zainteresovanim investitorima.

On je podsjetio da Republika Srpska ima strategiju razvoja energetike do 2030. godine u ukviru koje je planirana i gasifikacija na njenoj teritoriji.

“Magistralni gasovod vodi od Bijeljine do Banje Luke i Novog Grada. Brčko, svakako, treba da se uključi u realizaciju tog projekta”, napomenuo je Đokić.

On je novinarima rekao da je na sastanku istakao spremnost Vlade Republike Srpske da finansira izradu projekta za izgradnju mosta u Krepšiću na magistralnom putu Brčko-Banja Luka, u blizini mjesta gdje je prije tri godine u poplavama uništen stari prelaz preko rječice Tinje.

“Republika Srpska je proteklih godina snabdijevala Brčko distrikt električnom energijom po cijenama znatno manjim od tržišnih, te je na taj način, na osnovu razlike u cijeni, svim građanima ove lokalne zajednice donirala 27 miliona KM”, napomenuo je Đokić.

On je dodao da je to najveća donacija koja je od bilo koga stigla u distrikt, te da bi uskoro trebao da bude postignut dogovor o nastavku saradnje u vezi sa snabdijevanjem distrikta električnom energijom po povoljnim uslovima.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zahvalio je ministrima Đokiću i Gluhakoviću na spremnosti da doprinesu daljem razvoju ove lokalne zajednice.

 

 

 

(SRNA)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img