spot_img
spot_img

Spasilačka ekipa Brčko dočekana po povratku iz Turske

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Спасилачка екипа из Брчког, која је прије 10 дана упућена на подручје Турске захваћено разорним земљотресом, вечерас је дочекана испред просторија Одсјека цивилне заштите.

Спасиоце су дочекали њихови чланови породице, колеге из Одсјека и Црвеног крста/крижа те градоначелник Есед Кадрић и шеф Одјељења за јавну сигурност Богдан Братић.

„Били смо распоређени у Кахраманмарашу, један од градова који је највише погођен земљотресом и тамо смо били придодати турској спасилачкој служби ИХХ са којима смо вршили потрагу за преживјелима. Нажалост, пошто смо радили на објектима који су потпуно урушени, нисмо пронашли ниједну преживјелу особу. Радили смо по вјетру, хладноћи, прашини… Најтеже је било када смо проналазили по читаве породице затрпане, посљедице разарања су катастрофалне“ изјавио је вођа спасилачке екипе Славиша Лазендић.

„Прије поласка, ступили смо у контакт са држављанком БиХ којој је била потребна медицинска помоћ. Један дио тима, наша медицинарка и доктор, отишли су да је обиђу и пруже потребну медицинску помоћ. Прегледани су и остали мјештани који су били ту, дали смо лијекове, храну, воду и остало што је било потребно, и онда смо кренули кући“ додао је Лазендић.

„Страдања су велика, катастрофална, један град је потпуно урушен. То су јако потресне сцене, неописиво је кад видите такве разорне посљедице, колико је страдања, погинулих… Хуманитарна помоћ стиже са свих страна, људима тамо је потребна психолошка и социјална помоћ“, изјавила је Емина Хасикић, чланица спасилачког екипе.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img