spot_img
spot_img

SP Brčko: Nečuven potez vlasti

spot_img
spot_img

Saopštenjem za javnost povodom štrajkova koji potresaju Brčko danas su se obratili iz Socijalističke partije.

Ovo saopštenje prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Opštinski odbor Socijalističke partije Brčko ovim putem ponovo apeluje na Vladu Brčko distrikta BiH da u što kraćem roku na odgovorniji i razumniji način započne rješavati zahtjeve nezadovoljnih radnika Brčko distrikta!

Štrajkovi upozorenja se šire, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja i dobija na masovnosti!

Vlada Brčko distrikta BiH za sada samo poseže za mjerama pritisaka i mekih ucijena (iseljavanje sindikata iz dosadašnjih prostorija, nova pisana instrukcija direktora bolnice Brčko distrikta BiH kojom se poziva na odluku Vlade a u kojoj se najavljuje smanjenje plata zaposlenicima JZU) kao i čitav niz nepisanih pritisaka prema članovima štrajkačkih odbora.

U fokusu se ističu zahtjevi za platama kako bi se stvorio antagonizam između građana koji jako teško žive, ne krivicom štrajkača, a ništa manji problem od novčanih zarada nisu ni uslovi rada koji su nedostojni dvadesetprvog vijeka. Ljudi rade sa neadekvatnom opremom izlažući svoje zdravlje i život nepotrebnom riziku. Javnost treba da bude upoznata u kakvim uslovima rade oni koji treba da brinu o našem zdravlju, obrazovanju i drugim društveno korisnim djelatnostima.

Nedopustivo je, i krajnje neprimjereno, u jednoj evropski orjentisanoj sredini, da se poseže sa neprihvatljivim i neshvatljivim pritiscima vlasti na rad sindikata, kakvo je uskraćivanje korištenja prostorija u vlasništvu Distrikta, a time, između ostalih i radnika koje predstavlja sindikat, za čim se poseglo nakon talasa štrajkova koji su potresli Brčko.

Smatramo ovaj nečuven potez vlasti direktnim atakom na slobodu udruživanja radnika i građana kojim se krše njihova osnovna ljudska i građanska prava. Pozivamo Pravobranilaštvo da stane na stranu prava, pravde i zakona, a ne politike koja pritiscima zataškava vlasiti nerad!

Gospodo iz vlasti, Vaše mjere prijetnji umjesto rješavanja nagomilanih problema, samo mogu da uslože i dodatno zakomplikuju situaciju! U slučaju neželjene i bespotrebne radikalizacije štrajkova i ostalih opravdanih oblika iskazivanja nezadovoljstva radnika, odgovornost neće biti na strani radnika koji su u zadnjih mjesec dana pokazali ozbiljnost, dostojanstvo i istrajnost, nego će odgovornost biti na strani onih koji godinama guraju pod tepih brojne probleme koji opterećuju Brčko distrikt BiH.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img