spot_img
spot_img

SP Brčko: 30 miliona iskoristiti za djelimično rješavanje problema

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Saopštenjem za javnost danas su se obratili iz Socijalističke partije Brčko.

Ovo saopštenje prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Brčko je sredina koja ima sve uslove da napreduje i da prednjači u odnosu na ostale zajednice iz regiona, ali u mnogim stvarima to nije slučaj. Stim u vezi, Brčko je jedina administrativna jedinica koji nema zaključen Opšti kolektivni ugovor kojim bi se reguliasala prava i obaveze radnika i poslodavaca. Sindikat Brčko distrikta godinama na tome instistira, ali njihova borba i uloženi napori nisu urodili plodom.

Prateći i podržavajući štrajkove upozorenja kako radnika JZU tako i ostalih kolektiva koji su pretdhodnih dana izrazili svoja nezadovoljstva u pogledu radničkih prava, apelujemo da se u što kraćem vremenskom roku predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH sastanu sa predstavnicima štrajkačkih odbora u cilju iznalaženja rješenja za postojeću situaciju.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi izradi Opšteg kolektivnog ugovora koji bi obuhvatio kako javni tako i realni sektor, na ovaj način bi se bliže uredili osnovi od značaja za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti radnika i poslodavaca po osnovu rada, koja nisu na potpun način uređena važećim Zakonima.

Svjedoci smo da su zaposleni Javnog sektora već preduzeli hrabre korake izržavajući svoje nezadovoljstvo i ukazali na propuste, tražeći bolje uslove rada, međutim, smatramo da situacija nije bolja ni u realnom sektoru gdje zaposleni imaju opravdan strah od javnog iskazivanja nezadovoljstva strahujući se za svoja radna mjesta.

Imajući u vidu da Brčko distrikt BiH raspolaže sa 30 miliona konvertibilnih maraka neraspoređenih sredstava, stav Socijalističke partije je da bi se ista mogla iskoristiti za djelomično rješavanje ovih problema. I to na način da sredstva budu ravnomjerno upotrebljena za korekciju iznosa plata, pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, kao što su kategorije ratnih-vojnih invalida, porodicama poginulih boraca, osoba sa invaliditetom, penzionerima kao i povećanje dječijeg dodatka.

Takođe, dio neraspoređenih sredstava bi se trebao uputiti građanima u vidu vaučera subvencije za troškove električne energije, obzirom da se cijena električne energije znatno povećala. Ovakav vid rješavanja već složene situacije u kojoj se građani i radnici nalaze bi donekle vratio dio izdvojenih novčanih sredstava vratio u Budžet Brčko distrikta BiH.

Jasno je da postojeća sredstva nisu dovoljna za ispunjenje zahtjeva Sindikata i nezadovoljnih građana, ali svakako, Vlada mora pružiti podršku građanima u ovim izazovnim vremenima koja prijete da naruše stabilnost naše zajednice. Nadamo se da u Vladi Brčko distrikta BiH ima volje i kapaciteta da se uhvate u koštac sa novonastalom situacijom.

SOCIJALISTIČKA PARTIJA

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img