Slučaj Nejle Bajrić: Dr Ferhata Šećerbegović pravosnažno oslobođena od optužbi

Ferhata Šećerbegović (65), doktorica u JZU “Zdravstveni centar” Brčko, pravosnažno je oslobođena od optužbi za nesavjesno liječenje djevojčice Nejle Bajrić iz decembra 2014. godine. Nju je od optužbi pravosnažno oslobodio Apelacioni sud Brčko distrikta BiH nakon što je odbio žalbu Tužilaštva Distrikta i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu iz jula prošle godine.

Podsjetimo Tužilaštvo Distrikta optužilo je doktoricu Šećerbegović, kao dežurnog i ordinirajućeg ljekara brčanske bolnice u slučaju liječenja djevojčice Nejle Bajrić, zbog osnovane sumnje da je ljekarskim propustima dovela do pogoršanja njene postojeće bolesti. Njoj je stavljeno na teret da, iako je bila svjesna teškog, a kasnije i dodatno pogoršanog zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, nije osigurala njen hitan i adekvatan medicinski transport u najbližu zdravstvenu ustanovu osposobljenu za pružanje neophodne intenzivne pedijatrijske terapije i njege. Kao ljekarski propust na kojem se, pored ostalog, zasnivala ova optužnica navedena je i činjenica da pacijentici nije pružena stručna medicinska podrška pri njenom zakašnjelom transportu u UKC Tuzla, a koja je prema njenom zdravstvenom stanju bila neophodna. Trogodišnjakinja iz brčanskog prigradskog naselja Omerbegovača je u teškom stanju, s dijagnozom obostrane bronhopneumonije, primljena u brčansku bolnicu 9. decembra 2014. godine, a nakon jednodnevnog medicinskog tretmana u ovoj zdravstvenoj ustanovi preminula je sutradan pri transportu za UKC u Tuzli.

Ljekarske propuste u ovom slučaju Tužilaštvo Distrikta okvalificiralo je kao Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi (iz člana 234 stav (3)) u vezi sa krivičnim djelom Nesavjesno liječenje (iz člana 225 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), za koje je optužilo pedijatricu Šećerbegović. Optužnica protiv doktorice prvobitno je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta, a u daljem toku krivičnog postupka ona je oslobođena od optužbi pred ovim sudom. Oslobađajuću presudu potvrdio je potom i Apelacioni sud Brčko distrikta BiH nakon što je prethodno odbio žalbu Tužilaštva.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je ovaj slučaj sveobuhvatnim i intenzivnim provođenjem istrage o svim relevantnim okolnostima liječenja oštećene, a zatim i podizanjem i zastupanjem optužnice pred sudovima Distrikta, te konačno i izjavljivanjem žalbe na prvostepenu oslobađajuću presudu. Kao zastupnik optužbe Tužilaštvo je u svim fazama postupka iz najdubljih profesionalnih razloga nastojalo dokazati odgovornost optužene ordinirajuće doktorice. Kako su, međutim, oba suda Distrikta saglasna o nepostojanju krivice optužene, Tužilaštvo je dužno takvu odluku poštovati kao zakonitu.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime