spot_img
spot_img

Скупштина: Усвојене измјене Закона о образовању

spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта је на 50. редовном засједању, у другом читању, усвојила измјене Закона о предшколском васпитању и образовању, као и измјене Закона о образовању у основним и средњим школама у Дистрикту.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да су се овим измјенама створиле законске претпоставке да школске установе у дистрикту Брчко могу бити правна лица.

„То ће сигурно учинити квалитетнијим како припрему тако и сам наставни процес“, рекао је предсједник Милић.

Посланик Синиша Голић, говорећи испред групе посланика који су предлагачи ових измјена закона, истакао је да су измјене у складу са Oквирним законом о образовању на нивоу БиХ, те да ће сада и у Дистрикту управљачку одговорност за функционисање школа као јавних установа преузети школски одбори.

Сљедећи корак је, каже Голић, израда елабората оправданости оснивања средњих школа. Према његовим ријечима, постоји идеја да се садашња Пољопривредна и медицинска школа раздвоји на двије и да се оснују медицинска школа и пољопривредно-прехрамбена школа.

„И предшколска установа ће се формирати као посебно правно лице. Створени су услови да се и музичка школа формира као посебна јавна установа при чему је идеја надлежног одјељења да се поред основне музичке добије и средња музичка школа. Надамо се да ће то све бити спремно како би у наредној школској години школске установе могле самостално да функционишу као јавне“, рекао је Голић.

У другом читању усвојене су и измјене Закона о правним лицима која оснива Дистрикт.

Усвојена је Одлука о начину употребе лаког личног електричног возила на подручју Дистрикта.

Потпредсједник Скупштине Иво Филиповић рекао је да је циљ доношења ове одлуке повећање безбједности пјешака и оних који користе ова возила као средство превоза те да ће се о томе још разматрати и ићи и до законских рјешења.

Усвојен је извјештај о извршењу буџета Дистрикта за период од 1. јануара до 30 јуна 2023. године.

Више на: www.skupstinabd.ba

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img