spot_img
spot_img

Skupština: Usvojene izmjene i dopune zakona o platama

spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta BiH održala je 47. redovno zasjedanje na kojem je u drugom čitanju usvojila izmjene i dopune zakona o platama i naknadama zaposlenih u organima javne uprave i institucijama Distrikta, Policiji, pravosuđu, i zakona o platama i naknadama korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da će se ovim izmjenama obezbijediti povećanje plata kako je dogovoreno sporazumom između Vlade i Sindikata Brčko distrikta.

Filipović je napomenuo da će prvo povećanje plata od pet odsto biti operativno odmah nakon usvajanja rebalansa, dok će drugo biti početkom naredne godine, te da su izmjenama zakona definisane i naknade za troškove putovanja do posla.

U prvom čitanju usvojene su izmjene Zakona o državnoj službi kojim se službenicima i namještenicima omogućuje da budu kandidovani na određene javne funkcije u institucijama i pravnim licima koja je osnovao Distrikt, kao i u institucijama na svim nivoima vlasti u entitetima i na nivou BiH.

Predsjedavajući Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da se na ovaj način Zakon o državnoj službi usklađuje sa Zakonom o radu Brčko distrikta BiH.

U prvom čitanju usvojene su i izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić rekao je da je ovim izmjenama preciziran postupak sprovođenja javno-privatnog partnerstva jer se više ne vrši po Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Domić je rekao da izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Brčko distriktu omogućuju angažovanje konsultanata i da se djelatnosti koje nemaju elemente javno-privatnog partnerstva neće moći realizovati po ovom zakonu.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img