spot_img
spot_img

Скупштина расправљала о грантовима НВО

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Током пријеподневног засједања Скупштина Брчко дистрикта БиХ завршила је данас 17. редовну сједницу, започету 11. октобра.

Након посланичких питања и одговора усвојен је Закон о измјенама Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ. Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним предузећима у Брчко дистрикту БиХ у другом читању није добио потребну већину. Против усвајања гласало је шеснаест посланика, седам је било за усвајање закона док су три посланика била уздржана.

Скупштина је дала сагласност на Одлуку о садржају листе лијекова који нису на есенцијалној листи лијекова за потребе корисника сталне основне новчане помоћи, као и сагласност на Одлуку о суфинансирању дијела трошкова лијекова са есенцијалне листe лијекова за осигуранике Брчко дистрикта БиХ, кориснике сталне основне новчане помоћи.

На 17. редовној сједници усвојена је и Информација о стању безбједности за првих шест мјесеци ове године.

Посланици су разматрали и информацију – писмо с препоруком Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ која се односила на грантове, а у којој стоји да је из буџета за 2017. годину за ту сврху издвојено око 80 милиона КМ што је трећина укупног буџета.

– Писмо је резултат поступања у складу с надлежностима према којима је Правобранилаштво дужно да прати и проучава стање и проблеме, извјештава надлежне институције и предлаже мјере ради сузбијања штете по имовину и финансијске интересе Дистрикта – рекла је Илинка Гаврић, главни правобранилац Брчко дистрикта БиХ. Она је појаснила да се препоруке састоје у томе да се покуша пронаћи начин редуковања средстава грантова која се дају појединцима, непрофитним организацијама, јавним и приватним предузећима.

– Наша препорука је да се види да ли је могуће издвајања за грантове смањити, односно одредити процентуални износ издвајања за грантове – рекла је Гаврићева. Она је прецизирала да већи дио грантова има законски основ али да постоје и издвајања која нису прописана законима.

Предсједник Скупштине Есед Кадрић рекао је да цијени поступак Правобранилаштва да укаже на потребу промјене креирања буџета и израде нових контних планова у Дирекцији за финансије као и да се законски дефинишу области које сада нису законски дефинисане.

– То омогућава да се грантови дају без јасних процедура. Таквих грантова имамо у Влади и Скупштини, као и могућност да се приликом креирања буџета неселективно и без посебних критеријума удружењима додјељују енормни износи који им реално нису потребни и које тешко могу правдати. Веома је важно да слику потенцијалних коруптивних активности, ако их има, отклонимо од себе тако што ћемо измијенити постојеће и донијети недостајуће прописе – рекао је предсједник Кадрић.

Грантови ће бити тема и једне од наредних сједница када након разматрања у Влади у Скупштину дође информација коју је о издвајањима за грантове припремила Дирекција за финансије.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img