Skupština podržala mjere Vlade

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH saglasili su se u nastavku 59. sjednice da Informaciju o potrošnji električne energije koju plaća Vlada i Informaciju o preduzetim mjerama za otklanjanje šteta koje su pričinile divlje svinje razmatraju na narednoj sjednici čime je okončano 59. i počelo 60. redovno zasjedanje Skupštine.

Nakon usvajanja zapisnika i poslaničkih pitanja poslanici su razmatrali Informaciju o stanju u vezi sa virusom korona koju je prezentovao šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović. On je rekao da u Brčko distriktu nema potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa korona kao i da je Krizni štab do sada održao četiri sjednice, preduzeo niz mjera i izdao preporuke stanovništvu.

Skupština je podržala odluke i mjere donesene na vanrednoj sjednici Vlade koja je proglasila ugroženost stanovništva od epidemije ove zarazne bolesti.

Prema riječima Ante Domića, zamjenika gradonačelnika Brčko distrikta, Vlada se na ovu mjeru odlučila kako bi mogućnost pojave i širenja virusa svela na najmanju moguću mjeru. Od šefa Odjeljenja za obrazovanje zatraženo je da izda naredbu o prekidu nastave u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u visokoškolskim ustanovama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost od ugrožavanja stanovništva od virusa korona, a svakih sedam dana će se raditi procjena novonastalog stanja, rekao je Domić.

Do 1. maja neće biti ekskurzija, a Vlada će biti u stalnom zasjedanju i već danas će biti precizirane i ostale mjere koje će se odnositi na pojačanu dezinfekciju javnog prevoza, organizaciju javnih skupova, rad šalterske službe Vlade Brčko distrikta gdje se okuplja značajan broj ljudi kao i obezbjeđivanje novca za zaštitnu opremu i sredstava.

– Veliki broj poslanika se javio za diskusiju jer je riječ o opasnosti koja može ugroziti zdravlje i dovesti do nesagledivih posljedica radi čega moramo pokušati da preveniramo eventualnu epidemiju – rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine.

Skupština Brčko distrikta razmatrala je i usvojila veliki broj zakona. U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrt zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

U drugom čitanju je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JP “Luka Brčko” i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju. Novi Zakon o Poreskoj upravi Brčko distrikta BiH donesen je sa 22 amandmana poslanika, a usvojen je i set zakona koji treba da omoguće uvođenje tzv. jednošalterskog sistema poslovanja.

Poslanici su donijeli Odluku o neradnim danima u Brčko distriktu u vrijeme značajnih vjerskih praznika u periodu april 2020 – januar 2021. godine.

Usvojen je Izvještaj o sprovedenoj proceduri za izbor kandidata za članstvo u Nezavisnom odboru za izbor šefa i zamjenika šefa Policije i donesena Odluka o imenovanju članova Nezavisnog odbora na mandatni period od četiri godine. Odlukom su u ovo tijelo imenovani Milomir Čodo, Dragan Stevanović, Mujo Muratović, Sandra Grgić Ivanović, Fatima Ribić, Milenko Bošković i Vinko Vukić.

Doneseno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa nakon čega je sjednica prekinuta i biće nastavljena u srijedu 18. marta 2020. godine.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime