spot_img
spot_img

Скупштина подржала измјене и допуне Закона о образовању у основним и средњим школама Дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Измјене и допуне Закона о образовању у основним и средњим школама Брчко дистрикта, након дуже, на моменте и полемичке расправе, прихваћене су у првом читању на данашњој сједници брчанске Скупштине.

foto: brcko.tv

„Кључне измјене се односе на одредбе како проводити наставу када из објективних разлога није то могуће чинити на традиционалан начин. Потом се првачићима уводе обавезни офтамолошки и стоматолошки прегледи. Ученици завршних разреда основних и средњих школа, полагаће матурски испит“, истакао је у име предлагача брчанске Владе, шеф ресорног Одјељења Зоран Булатовић.

Највише полемике је изазвао приједлог по коме шеф Одјељења именује свих пет чланова Комисије за запошљавање у образовању за разлику од досадашњег, кад су два члана предлагали школски одбори, два сама школа, а тек једног шеф Одјељења.

„Оваква измјена је чиста политизација одабира кадрова и запошљавања јер је сасвим јасно да у том случају све одлучује шеф Одјељења и стога је боље да одмах сам одабере упосленике“, категорични су из опозиционе Социјалистичке партије Милијана Симић и Зоран Кокановић.Заступник позиционе СДА Сенад Османовић међу низом техничких, па и суштинских примједби, нагласио је ону која се тиче већих овлаштења Педагошке институције.

„Суштински она је пододјељење и није у реду да одатле долазе приједлози закона које усваја шеф јер то значи да Одјељење за образовање само себи предлаже законе за усвајање“, акцентирао је Османовић уз констатацију да треба размислити о томе да Педагошка институција дјелује као засебна установа.

Синиша Голић заступник ПДП-а сматра можда и утемељеним приједлог о издвајању Педагошке институције из Одјељења, односно могућности да самостално дјелује. Када је ријеч о одређивању Комисије за запошљавање од стране шефа Одјељења, Голић је такође става да овај приједлог иде у правцу да школе постану засебне јавне установе, што би требао бити и коначан циљ.

„Вјерујем да кроз овај приједлог закона се чине круцијалне и темељно позитивне промјене. Прво, осигурава се основа да асистенти у настави имају могућност да буду стално запослени, а не као до сада под уговорима о привременим и повременим пословима. Надаље, законски се утемељује стипендирање средњошколаца који се одлуче за такозвана дефицитарна занимања“, истакао је Голић, уз опаску да је потпуно сагласасан са провођењем јавно-стручне расправе с циљем побољшања закона кроз друго читање, односно амандманског дјеловања прије коначног усвајања.

Усаглашено је да буде проведена јавна расправа. Паралелно с тим приједлог измјена и допуна Закона о основном и средњем образовању биће прослијеђен Канцеларији за превенцију корупције, а тек потом и одлучено хоће ли сам Закон ући у друго читање, односно с колико амандмана и измјена бити усвојен.

„Кад све наведено буде пред нама, односно проведена комплетна процедура тек тада ћемо видјети да ли ће Закон бити коначно усвајан или можда повучен из комплетне процедуре“, истакао је предсједник Скупштине Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Синиша Милић.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img