spot_img
spot_img

Скупштина одлучила: Промјене у финансирању капиталних пројеката

spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта започела је 46. редовно засједање на којем је, у првом читању, усвојила измјене и допуне Закона о буџету.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да је циљ ових измјена и допуна Закона да се убрза реализација капиталних пројеката који ће се сада финансирати у двије фазе: предимплементационој и имплементационој.

Милић је рекао да ће се у предимплементационој фази пројекти моћи финансирати само до износа потребног за добијање грађевинске дозволе, док ће се за пројекте који имају грађевинске дозволе моћи обезбјеђивати средства у пуном износу јер одмах улазе у имплементациону фазу.

Он је напоменуо да ће се ове измјене и допуне Закона односити и на капиталне буџете из претходних година, те да ће се морати направити ревизија свих пројекaта.

„Брчко дистрикт на рачунима има око 80 милиона КМ за резервисане капиталне пројекте и мораће да се направи ревизија тих пројеката. Износ средстава који није неопходан ићи ће за друге пројекте или ће се направити друга расподјела тих средстава. Покушаћемо на основу Закона који имамо пред собом да изнађемо најбоље рјешење да би одблокирали капитални буџет. Ако се покаже да ни ово рјешење није добро не мора бити ни усвојено у другом читању. Ако се види да постоје одређени проблеми, мијењаћемо Закон“, истакао је Милић.

Предсједавајући скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић рекао је да ће овим измјенама и допунама Закона бити смањен износ средстава капиталног буџета те да неће бити измјена и допуна Закона о буџету у дијелу који се односи на спорт.

„Имам став као и прије двије године, када је овај Закон о буџету ступио на снагу, да нема никаквих проблема да се врши суфинансирање и финансирање спорта на подручју Брчко дистрикта не само кроз пројекте и програме него и кроз донације на основу јасних критеријума. До надлежног одјељења је да креира одлуке и правилнике како би та средства, у редовној процедури, стизала до спортских колектива и појединаца“, истакао је Блажић.

У првом читању усвојене су и измјене и допуне Закона о извршењу буџета Дистрикта за 2023. годину, као и измјене и допуне закона о платама и накнадама запослених у органима јавне управе и институцијама Дистрикта, Полицији Брчко дистрикта, правосуђу, те измјене и допуне Закона о платама и накнадама корисника буџетских средстава у Скупштини, Изборној комисији и Канцеларији за ревизију јавне управе и институција у Брчко дистрикту.

„Ове измјене и допуне закона о платама и накнадама раније су припремане и донекле су усаглашене са захтјевима Синдиката Дистрикта у дијелу који се односи на повећање плата, али не на начин како је то Синдикат тражио, већ је то одговор на повећање трошкова живота. Предвиђено је повећање плата од пет одсто за буџетске кориснике тиме што се основица веже за најнижу плату у ентитетима и износиће 700 КМ. Уводи се и накнада за трошкове путовања до посла по методологији која ће бити утврђена подзаконским актима у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу Закона. Предлог је да се ова повећања плата обрачунају већ за јулску плату што зависи од усвајања ребаланса буџета“, рекао је предсједник Скупштине Синиша Милић.

Сједница ће бити настављена у понедјељак, 26. јуна, по окончању ванредне сједнице Скупштине која је заказана за исти дан с почетком у 10 часова, а на чијем дневном реду ће бити ребаланс буџета за 2023. годину.

Прије почетка 46. редовног засједања Скупштина је окончала 45. редовну сједницу.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img