spot_img
spot_img

Skupština: Nakon burne diskusije usvojena Strategija razvoja sporta

Published:

spot_img

Najznačajnija odluka tokom jučerašnjeg, popodnevnog i večernjeg dijela zasjedanja brčanske Skupštine je prihvatanje Strategije razvoja sporta u Distriktu za period 2023-2028. godina.

Većina poslanika Strategiju je ocijenila kao dokument koji je dobro sačinjen, no dodaju da ga mora pratiti kvalitetna aktivnost na terenu, kako bi se trenutno loše stanje u brčanskom sportu bar donekle popravilo.

„Smatramo da je i organizaciono potrebno načiniti promjene i naš prijedlog je da se formira zasebno Pododjeljenje koje bi se bavilo isključivo sportom, čime bi bio uvećan i stručni kadrovski potencijal, naročito u odnosu na trenutnu situaciju kada se ovim segmentom u Vladi Distrikta direktno bave jedan ili dva čovjeka“, bio je pored ostalog prijedlog zastupnika i prvog čovjeka brčanskog PDP-a Siniše Golića, koji je ovaj stav kandidovao i za dio konačnog Zaključka po ovoj tački.

U samoj diskusiji bilo je i onih koji su smatrali da se formiranjem novog Pododjeljenja neće načiniti značajan iskorak naprijed.

„Nisam siguran da bi smo na ovaj način riješili suštinu problema. Jer prvo predlažemo generalno smanjenje administracije, a istovremeno nastojimo formirati još jedno Pododjeljenje. Drugo, ne smijemo zanemariti činjenicu da je situacija u sportu Distrikta, pogoršana sa uvođenjem novog Zakona o budžetu, kao i zakonom koji reguliše dodjelu grantova“, rekao je potpredsjednik Skupštine iz HDZ-a Distrikta Ivo Filipović, dodavši da su u ranijem periodu i sami zastupnici mogli dodijeliti direktne grantove klubovima što sada nije slučaj.

Filipović takođe smatra da dio odgovornosti za nastalu situaciju u sportu sasvim razumljivo snosi resorno Odjeljenje i njegov šef, no da je i prije nekoliko godina, odnosno prije usvajanja Zakona o budžetu šef Odjeljenja bio isti i značajnih primjedbi ni problema u sportu Distrikta nije bilo.

„Stoga sam siguran da svi mi iz izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, za lošu situaciju u sportu snosimo dobar dio odgovornosti“ istakao je Filipović.

Sa ovakvim stavom, u pogledu odgovornosti nisu se složili predsjednik Skupštine SNSD-ov Siniša Milić, koji je istakao da ono što je bilo do Parlamenta, prvenstveno u zakonodavnom i segmentu izdvajanja novca je urađeno.

„Smatram da je u tom smislu u potpunosti ispunjen segment uloge Skupštine, koju ima kad je podrška brčanskom sportu u pitanju“, kazao je Milić.

Slično razmišlja i zastupnik SBIH, Abdulah Iljazović koji tvrdi da je najveća odgovornost na šefu Odjeljenja.

„Vrlo jednostavna je logika, Gudeljević je potpisao Odluku o formiranju komisije za procjenu pravdanja utrošenih sredstava klubova, kao i odlučivanju o projektima koji će budžetski biti podržani, a upravo rad te komisije je u najvećem dijelu uzrok što se veliki broj klubova u Distriktu ugasio, a preostali su gotovo pred gašenjem“, naglasio je Iljazović.

Nakon više od sat vremena diskusija Skupština je usvojila Zaključak, koji pored ostalog nalaže brčanskoj Vladi da na prijedlog resornog Odjeljenja, a u roku od šest mjeseci donese Program razvoja sporta za period 2024-2028. godina, što podrazumijeva i donošenje Pravilnika na osnovu kojih će se po objektivnim kriterijima, definisati način finansiranja sportskih klubova u Distriktu.

Pored Strategije o sportu, zastupnici su sinoć prihvatili i Izvještaj o radu Pravobranilaštva za 2022., dok je sjednica prekinuta kod rasprave o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju JP „Komunalno Brčko”, za prošlu godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za petnaest dana, odnosno u srijedu, desetog maja.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img