Skupština mijenja zakone da omoguću naplatu parkinga

Izuzimajući elaboriranje zastupničkih pitanja, prijepodnevno zasjedanje Skupštine Distrikta, obilježila su kontinuirana usaglašavanja i pauze, s ciljem  pronalaženja riješenje za moguće puštanje u parlamentarnu proceduru Izmjena i dopuna Zakona o komunalnim djelatnostima.

Podsjećamo, nakon presude Apelacionog suda kojim su osporene odredbe odluke i cjenovnika JP “Putevi Brčko” kojim je bila regulisana doplatna karta i postavljanje blokatora na vozilu čiji korisnik nije platio parkiranje, Vlada je usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, da bi se stvorili pravni uslovi za nesmetano funkcionisanje naplate parkiranja u Brčkom.

- Reklama -

Izmjene se odnose na segment parking prostora te sankcionisanje vozača koji ne žele platiti parking, kroz takozvanu doplatnu kartu.

“Ono što smo jako blizu da usaglasimo, do popodnevnog djela zasjedanja, je da zakon, bez obzira na sve njegove manjkavosti, pustimo u prvo čitanje, a da do konačnog usvajanja, radimo na preciznom definisanju svih izmjena i dopuna. Posebno trebamo imati u vidu činjenicu da je brčanski Osnovni sud donoio presudu kojom osporava pravo JP Putevi” da sankcioniše one vozače koji nisu platili parkin. Stoga nije isključeno, da kroz izmjene, samu proceduru sankcionisanja provodi i neka druga institucija Distrikta”, rekao je za Radio Brčko popredsjednik brčanskog Parlamenta Ivica Filipović.

Inače, porerd izmjena i dopuna Zakona o komunalnim poslovima, kako bi se riješilo pitanje naplate parking prostora, neophodno je izmjeniti i Zakon o sigurnosti u saobraćaju i to po proceduri hitnog postupka, dodao je Filipović.

 

 

 

 

(nula49.com/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime