Skupština Distrikta usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu

Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su danas na vanrednoj sjednici rebalans budžeta za 2019. godinu u iznosu od 18,5 miliona KM nakon čega ukupni budžet Distrikta za ovu godinu iznosi 262,2 miliona KM.

-Važno je da smo odobrili ovaj rebalans jer se u njemu nalaze stavke kojima se finansiraju neke od zakonskih obaveza, u prvom redu nedostajućih 1,3 miliona KM za majčinski dodatak koji smo sa 140 KM mjesečno u trajanju od tri mjeseca uvećali na 460 KM u trajanju od godinu dana – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Dodao je da je rebalansom obezbijeđeno 1.490.000 KM za opremanje nove zgrade Policije Brčko distrikta koja nakon ovoga može početi sa preseljenjem.

Rebalansom je obezbijeđeno 725.500 KM za nabavku vatrogasnih vozila u tri vatrogasna društva kao i nedostajući novac za podsticaje u privredi i poljoprivredi. Za isplatu obaveza prema Zakonu o podsticaju u privredi obezbijeđeno je nedostajaućih 600.000 KM. Za podsticaje u poljoprivredi odobreno je 1,4 miliona KM što je za 1,6 miliona manje nego lani.

– Zakon o podsticajima u poljoprivredi predviđa da su nominalno određena sredstva podsticaja 4.000.000 KM. Sa već obezbijeđenim novcem i sredstvama rebalnsa imaćemo ukupno 10.400.000 KM. Naš pravilnik o podsticajima je kao garantovani minimum predvidio 80 odsto sredstava i to će sa ovim iznosom biti ispoštovano. Ukoliko se pojave dodatna sredstva spremni smo ispoštovati i preostalih 20 odsto i to ćemo uraditi do kraja ove godine ili ako to ne bude moguće planiraćemo to u budžetu za narednu godinu- rekao je Milić.

Novac za rebalans je obezbijeđen iz izvornih prihoda od 1,6 miliona KM, uštedama na platama i materijalnim troškovima u iznosu od 4,7 miliona KM dok je 12, 3 miliona KM iz kapitalnog budžeta 2017. i 2018. godine koji nisu realizovani a čiji će prenos u ovu godinu omogućiti njihovo zanavljanje.

Uz rebalans budžeta po hitnom postupku je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta za 2019. godinu kao i Odluka o visini stope poreza na neprokretnosti u Distriktu za narednu godinu od 0,05 odsto od poreske osnovice.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime