spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта: Топли оброк и смањење цијена укопних мјеста

spot_img
spot_img

Посланици Скупштине Брчко дистрикта данас су започели 33. редовну сједницу на чијем се дневном реду налазе 32. тачке међу којима је и Приједлог буџета за наредну годину.

У фокусу пријеподневног засиједања је било усвајања сета закона о измјенама Закона о порезу на доходак и Закона о платама којим се неопорезиви износ топлог оброка повећава на 10 КМ.

Измјенама Закона о порезу на доходак, те сета закона о платама запослених у органима јавне управе, Скупштини, Полицији, Правосуђу, Правобранилаштву и у неколико других институција у Дистрикту којег су данас посланици усвојили у првом читању, омогућава се да неопорезиви иснос топлог оброка са садашњих седам КМ буде повећан на 10 КМ.

“Овим измјенама се жели омогућити да послодавци радницима исплаћују веће износе за топли оброк који неће бити опорезован, а како би се помогло радницима у вријеме инфлације и драстичног повећања цијена”, истакао је Синиша Милић предсједник Скупштине.

Посланик Дамир Булчевић из Народа и Правде је истакао да ово повећање неће осјетити радници у реалном сектору, те да је такође направљена и дискриминација запослених у јавној управи јер је данас усвојеним законима одређено да ће њима топли оброк бити исплаћиван у висини од осам марака иако је максимално неопорезиви износ топлог оброка 10 КМ.

Доста расправе на данашњем пријеподневном засиједању су изазвале и двије одлуке о утврђивању јавног интереса путем специјалне погодбе о преносу права власништва над земљом на Меџлис Исламске заједнице Брчко за потребе мезарја и Српску православну цркву за потребе гробља. На сједници је предложено да се разговара са ове двије вјерске заједнице о смањењу цијена укопних мјеста на минималан износ или да укопна мјеста буду чак и бесплатна јер од Брчко дистрикта за једну КМ добијају имовину у вриједности од преко милион КМ. Предлагачи закључка који би ишао у том правцу су били Ина Памукчић из клуба СББ-а и независни посланик Абдулах Иљазовић. Међутим овакав закључак није добио потребну већину у Скупштини.

У наставку данашњег засиједања Скупштине, пред посланицима ће се наћи и давање сагласности на Одлуку о утврђивању цјеновника услуга ЈП комунално Брчко.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img