spot_img
spot_img

Скупштина: Амброзија, дјечји доплатак и помоћ поплављеним подручјима

spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта БиХ започела је 45. редовно засједање на којем је, у другом читању, усвојила допуну Закона о јавној управи и измјене и допуне Закона о дјечјој заштити.

Допуном Закона о јавној управи област рада и радних односа биће додијељена Одјељењу за здравство и остале услуге Владе Дистрикта.

Измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити право на дјечји додатак поново ће моћи да остваре они који су га изгубили након повећања минималних плата.

У првом читању усвојен је Нацрт закона о измјени и допуни Закона о премјеру и катастру некретнина као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о запошљавању и правима за вријеме незапослености.

Посланици су подржали Одлуку о одобравању издвајања новчаних средстава из средстава резерви за помоћ поплављеним подручјима у Бихаћу, Костајници и Челићу.

Потпредсједник Скупштине Иво Филиповић истакао је да ће те локалне заједнице од Дистрикта добити по 30 000 КМ.

„Тај износ није велики, али ће сигурно бити од помоћи овим општинама. Дистрикт је хумана заједница и желимо помоћи свима који су угрожени,“ поручио је Филиповић.

Прихваћен је извјештај о раду, за прошлу годину, Канцеларије за правну помоћ Дистрикта, те су разматране информације о раду у 2022. години Правосудне комисије, Апелационог суда и Основног суда Брчко дистрикта БиХ.

Наставак 45. редовне сједнице очекује се за четрнаест дана.

Почетку овог засједања претходио је наставак 44. редовне сједнице на коме је Скупштина задужила Владу Дистрикта да у року од петнаест дана именује радну групу за израду нацрта стратегије за борбу против амброзије.

Скупштина је задужила Владу и да именује радну групу ради израде нацрта закона о измјени и допуни Закона о здравственом осигурању којим ће се утврдити право на накнаду плате у износу од 100% од основице за накнаду у случају привремене спријечености за рад лицима обољелим од малигних обољења. Рок за израду овог нацрта закона је деведесет дана.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img