Skenlan: Pozitivne promjene u Brčkom su u toku, ali reforme treba ubrzati

U Brčkom su u toku pozitivne promjene, bilo da se radi o infrastrukturi, poslovnim ulaganjima i poboljšanim javnim uslugama. Uistinu, tokom posljednjih godinu i po usvojeni su važni zakoni i poduzeti koraci za poboljšanje transparentnosti i dobrog upravljanja.

Međutim, njihovo provođenje se mora ubrzati, posebno kada je u pitanju usvajanje neophodnih pravilnika za zakone koji se usvajaju, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Za usvajanje pravilnika odgovorna je cjelokupna javna uprava, od rukovodstva do državnih službenika. Iako ima jednu od najvećih i najbolje plaćenih javnih uprava u zemlji, priprema neophodnih pravilnika je užasno spora. Zakon o budžetu usvojen je u decembru 2019., ali pravilnici su stupili na snagu tek u martu 2021. Zakon o udruženjima i fondacijama usvojen je u oktobru 2020., ali pravilnici će biti finalizirani tek ovog mjeseca.

Ovaj se letargični tempo operacionalizacije zakona mora popraviti. Test će biti Zakon o sprečavanju sukoba interesa usvojen 24. marta 2021. Pravilnik i komisija koja je osnovana tim zakonom moraju biti na snazi prije sezone godišnjih odmora u augustu.

„Upoznao sam mnogo vrijednih zvaničnika i državnih službenika, ali njihovu produktivnost isuviše često podrivaju oni koji su više usredsređeni na vlastitu korist nego na to da služe zajednici. Uz dobro plaćene poslove dolazi i obaveza da se taj posao obavlja kvalitetno. Svrha javne uprave je da služi javnosti, a oni koji neće da rade svoj posao moraju snositi odgovornost”, dodao je supervizor.

Međunarodni partneri su spremni da pomognu, ali zvaničnici Brčko Distrikta i državni službenici moraju aktivno voditi implementaciju. Neće biti boljeg primjera od rada Kancelarije za borbu protiv korupcije. Kancelarija za međunarodno suzbijanje narkotika i sprovođenje zakona Ambasade Sjedinjenih Američkih Država zainteresovana je za partnerstvo sa Distriktom Brčko u borbi protiv korupcije, uključujući i pomoć u izgradnji kapaciteta Kancelarije za borbu protiv korupcije. Pozitivan uticaj te kancelarije mora se vidjeti još ove godine.

U nizu sastanaka koje je održao 26. aprila, supervizor je razgovarao o tome kako ubrzati reforme sa rukovodstvom Grada i Skupštine Distrikta, liderima skupštinske opozicije iz Socijalističke partije, Naroda i pravde i SBB-a, predstavnicima stranaka DF i DNS koje ne učestvuju u vlasti, te sa predsjednicom Unije nacionalnih manjina.

Supervizor je naglasio da svako od njih igra važnu ulogu u unapređenju dobrog upravljanja u Distriktu, između ostalog i slijedeći najviše standarde javne službe kroz vlastite aktivnosti i radnu etiku.

„Uspjeh u Brčkom zavisi od pune opredijeljenosti svih koji se odluče služiti javnosti – u Vladi, u Skupštini i u državnoj službi“, naglasio je supervizor.

Nedavna sadnja drveća u Brčkom na Dan planete Zemlje, u sklopu inicijative kojom koordiniše Italijanska ambasada na prostoru cijele BiH (Zelena mreža BiH) podvlači značaj rješavanja životnih pitanja zaštite okoline, održivog razvoja i turizma, poboljšanja upravljanja otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije, koji su od suštinskog značaja za budućnost Distrikta i BiH.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime