Skenlan: Formiranje vlasti ove godine je neophodno kako bi se osigurao nastavak reformi u Brčkom

Brčko Distrikt je na putu da uspostavi novi imidž kao pokretač reformi u Bosni i Hercegovini, a s tim bi omogućio građanima i građankama Distrikta kvalitet života i ekonomske prilike koje zaslužuju, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Majkl Skenlan.

Danas je objavljen prvi tender za modernizaciju Luke. Juče su brčanske vlasti održale konstruktivan sastanak sa predstavnicima Svjetske banke o tome kako se Distrikt može uključiti u niz infrastrukturnih projekata u okviru „Programa integriranog razvoja riječnih koridora Save i Drine“.

Juče su takođe napravljeni koraci za nastavak izrade kvalitetnog zakona o sukobu interesa po evropskim standardima sa svrsishodnim posljedicama za eventualne prekršioce.

Skupa sa novim Zakonom o budžetu, Zakonom o udruženjima i fondacijama, te onlajn Registrom javnih zvaničnika, to će biti jedan od ključnih alata kako bi se osiguralo transparentno i fiskalno odgovorno trošenje javnih sredstava za dobrobit cijele zajednice.

Nadalje, Vlada u tehničkom mandatu aktivno radi sa međunarodnim partnerima na širokom spektru inicijativa koje se očekuju na proljeće kako bi se ubrzala primjena praksi dobrog upravljanja, reforma javne uprave, razvoj infrastrukture, te inicijative za olakšavanje poslovanja čime bi se u Distrikt privukli dobro plaćeni poslovi u privatnom sektoru.

„Da bi se brzo ostvarilo ovo veliko buđenje Brčko Distrikta, nova skupština i vlasti moraju biti formirani ove godine. Stoga je vrijeme da stranke postignu dogovor i ostanu pri svom opredjeljenju da održe inauguralnu sjednicu Skupštine Brčko Distrikta prije 25. decembra. Radujem se prilici da sljedeće sedmice dođem u Distrikt kako bih prisustvovao toj sjednici,“ dodao je supervizor Skenlan.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime