Sjednica Skupštine prekinuta zbog nedostatka kvoruma

- Reklama -

Na 67. redovnoj sjednici, održanoj u srijedu 23. septembra, poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – u prvom čitanju.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge rekao je da se ovim zakonom obezbjeđuje sistemski pristup u suzbijanju i liječenju zaraznih bolesti. Pojasnio je da se sada u Brčko distriktu primjenjuje zakon Republike Srpske iz 1995. godine.

- Reklama -

– Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH otkloniće mnoge nedoumice i probleme vezane, između ostalog, i za sankcije zbog kršenja zakonskih odredaba – rekao je Pezerović.

U prvom čitanju usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Brčko distrikta BiH kojim se ovaj propis usklađuje sa propisima na nivou BiH, prvenstveno sa Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Tim zakonom definisan je novi oblik tehničkog pregleda, a to je preventivni tehnički pregled koji je u entitetima i Brčko distriktu propisivan zakonima o prevozu u drumskom saobraćaju i pravilnicima – rekao je Mensur Kamenjašević, šef Pododjeljenja za javni saobraćaj i održavanje vozila u Odjeljenju za javne poslove Vlade Brčko distrikta. Istakao je da će izmjene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Brčko distrikta BiH omogućiti privrednicima jednoobrazan način postupanja u izvršavanju obaveze preventivnog tehničkog pregleda vozila, a inspekcijskim organima jedinstven način postupanja u slučaju kršenja zakonskih odredaba.

Skupština je donijela Odluku o zaduženju Brčko distrikta BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu udjela Brčko distrikta u raspodjeli sredstava Instrumenata za brzo finansiranje od MMF-a, a doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica Skupštine prekinuta je u popodnevnom dijelu zasjedanja kod razmatranja predloga zaključka kojim se zadužuju Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove i Odjeljenje za javne poslove u vezi s najpovoljnijom lokacijom za izgradnju novog mosta preko rijeke Save.

– Radi se o određenju Skupštine u smislu vođenja računa da se prilikom izrade prostornog plana Brčko distrikta odredi lokacija mosta o kojoj se preko državnih organa opet mora konsultovati sa Republikom Hrvatskom. To je nešto što će se razmatrati u decenijama koje dolaze. Do konkretizacije i izgradnje mosta ima još puno posla, a ono što je važno jeste da se radi na revitalizaciji sadašnjeg mosta koji je naša veza sa Gunjom i na razradi modela da li da se uz postojeći gradi još jedan most – pojasnio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, ističući da treba odrediti lokaciju novog mosta.

On je rekao da će Skupština nastaviti započetu sjednicu i istakao da ima niz važnih zakonskih predloga i odluka koje će se usaglašavati do lokalnih izbora.

– Mislim da Skupština treba da radi do izbora uz nastojanje da se u Parlamentu ne vodi predizborna kampanja. Dogovorili smo da sa dnevnog reda ove sjednice skinemo zakone čiji su predlagači parlamentarni klubovi kako bi izbjegli mogućnost političke promocije ili politizacije – rekao je predsjednik Kadrić.

Nagovijestio je da razmišlja o mogućnosti da predložiti ukidanje radio i televizijskog prenosa sjednica Skupštine do lokalnih izbora.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime