spot_img
spot_img

Сједница Скупштине прекинута због недостатка кворума

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На 67. редовној сједници, одржаној у сриједу 23. септембра, посланици Скупштине Брчко дистрикта усвојили су Нацрт закона о заштити становништва од заразних болести – у првом читању.

Акиф Пезеровић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге рекао је да се овим законом обезбјеђује системски приступ у сузбијању и лијечењу заразних болести. Појаснио је да се сада у Брчко дистрикту примјењује закон Републике Српске из 1995. године.

– Закон о заштити становништва од заразних болести Брчко дистрикта БиХ отклониће многе недоумице и проблеме везане, између осталог, и за санкције због кршења законских одредаба – рекао је Пезеровић.

У првом читању усвојен је и Нацрт закона о измјенама Закона о превозу у друмском саобраћају Брчко дистрикта БиХ којим се овај пропис усклађује са прописима на нивоу БиХ, првенствено са Законом о основима безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

– Тим законом дефинисан је нови облик техничког прегледа, а то је превентивни технички преглед који је у ентитетима и Брчко дистрикту прописиван законима о превозу у друмском саобраћају и правилницима – рекао је Менсур Камењашевић, шеф Пододјељења за јавни саобраћај и одржавање возила у Одјељењу за јавне послове Владе Брчко дистрикта. Истакао је да ће измјене Закона о превозу у друмском саобраћају Брчко дистрикта БиХ омогућити привредницима једнообразан начин поступања у извршавању обавезе превентивног техничког прегледа возила, а инспекцијским органима јединствен начин поступања у случају кршења законских одредаба.

Скупштина је донијела Одлуку о задужењу Брчко дистрикта БиХ према Међународном монетарном фонду по основу удјела Брчко дистрикта у расподјели средстава Инструмената за брзо финансирање од ММФ-а, а донесено је и више одлука о утврђивању јавног интереса.

Због недостатка кворума сједница Скупштине прекинута је у поподневном дијелу засједања код разматрања предлога закључка којим се задужују Одјељење за просторно планирање и имовинско-правне послове и Одјељење за јавне послове у вези с најповољнијом локацијом за изградњу новог моста преко ријеке Саве.

– Ради се о одређењу Скупштине у смислу вођења рачуна да се приликом израде просторног плана Брчко дистрикта одреди локација моста о којој се преко државних органа опет мора консултовати са Републиком Хрватском. То је нешто што ће се разматрати у деценијама које долазе. До конкретизације и изградње моста има још пуно посла, а оно што је важно јесте да се ради на ревитализацији садашњег моста који је наша веза са Гуњом и на разради модела да ли да се уз постојећи гради још један мост – појаснио је Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта, истичући да треба одредити локацију новог моста.

Он је рекао да ће Скупштина наставити започету сједницу и истакао да има низ важних законских предлога и одлука које ће се усаглашавати до локалних избора.

– Мислим да Скупштина треба да ради до избора уз настојање да се у Парламенту не води предизборна кампања. Договорили смо да са дневног реда ове сједнице скинемо законе чији су предлагачи парламентарни клубови како би избјегли могућност политичке промоције или политизације – рекао је предсједник Кадрић.

Наговијестио је да размишља о могућности да предложити укидање радио и телевизијског преноса сједница Скупштине до локалних избора.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img