Sjednica skupštine: Odloženo razmatranje svih zakona

Poslanici Skupštine Brčko distrikta završili su 45. redovnu sjednicu koju je obilježilo odlaganje razmatranja svih zakona uvršćenih u dnevni red. Esed Kadrić, predsjednik Skupštine, najavio je dodatna usaglašavanja oko koncepta predlaganja zakona.

– Evidentno je da sve više zakona predlažu poslanici. To nije dobro. Razlog vjerovatno leži u činjenici da Vlada ne dostavlja adekvatan broj zakonskih rješenja koja treba brže da reaguju na određene situacije koje su vrlo dinamične u ovoj lokalnoj zajednici i da se zakonski uređuju određene oblasti. Vodićemo ovih dana raspravu o tome da kada parlament i poslanici nešto zahtijevaju Vlada mora biti malo ažurnija, posebno kada su u pitanju zakonska rješenja jer je u mogućnosti da kroz svoje procedure kvalitetnije sagleda predloge koji dolaze pred parlament – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Za narednu sjednicu odloženo je i donošenje odluke o proceduri izrade propisa koje predlaže Skupština u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine kako bi se predloženi tekst poboljšao predlozima iz diskusija poslanika.

- Reklama -

Informacija o procesu fiskalizacije u Brčko distriktu, koja je takođe bila na dnevnom redu, biće predmet razmatranja na tematskoj sjednici Skupštine na kojoj se očekuje prisustvo rukovodstva Direkcije za finansije i Poreske uprave kako bi se raspravio i odnos ovih institucija prema zaključku Skupštine.

– Imamo mnogo problema oko poštovanja skupštinskog zaključka koji je na neki način prolongirao proces fiskalizacije i mislim da se Direkcija nekorektno odnosi prema obavezama koje je utvrdila Skupština – rekao je predsjednik Kadrić, pojašnjavajući razloge zbog kojih se Skupština odlučila za tematsku sjednicu.

Skupština je donijela Odluku o neradnim danima od aprila ove do januara naredne godine kojom su utvrđeni neradni dani u vrijeme obilježavanja vjerskih praznika u Brčko distriktu BiH.

Doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa, a razmatrano je i usvojeno nekoliko izvještaja o radu institucija i poslovanju javnih preduzeća Brčko distrikta.

Usvojen je Izvještaj o radu Policije Brčko distrikta u 2018. godini, Izvještaj o ocjeni rada šefa Policije i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor šefa i zamjenika šefa Policije Brčko distrikta u 2018. godini. Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti u prošloj godini, Izvještaj o radu Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta u 2018. godini, kao i godišnji izvještaj o poslovanju i finansijski izvještaj JP „Komunalno Brčko“ za 2018. godinu.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime