Sjećanje na odbojkašku prošlost

Dolazak bilo kog nekadašnjeg odbojkaša Jedinstva iz inostranstva u rodni grad, za saigrače i trenera Sulejmana Derviševića- Baću, koji žive u Brčkom prilika je da se organizuju druženja na kojima se pretresu uspomene iz dugogodišnjih, uspješnih i manje uspješnih karijera.

Tako je bilo i jednog utorka s kraja septembra 2019. godine, kada su se u Grand hotelu “Posavina”, Sulejman Dervišević – Baćo dugogodišnji trener Jedinstva, te Reuf Pita, Ešref Muharemović – Ešo, Mirsad Elezović –Tale, Sead Ćatović i Salim Imamović – Sale Žućo okupili i sačekali Miću Jekića, tek pristiglog iz Kanade kao i Adnana Hadžimehmedović i Jasmina Salihovića koji žive u Njemačkoj.

Taft (drugo najpoznatije ime višestrukog reprezentativca SFRJ Mirsada Elezovića), sve podsjeća da je druženju trebao da prisustvuje i Siniša Kisić, ali su ga obaveze u Olimpijskom komitetu BiH u Sarajevu spriječile da se pridruži drugovanju.

Mehmedalija Žilić bio je na službenom putu. Tek što je došao iz Kanade, Jekić, koji je je nakon Jedinstva igrao za sarajevsku Bosnu gdje je i završio karijeru, žali se na papirologoju koju mora prikupiti kako bi produžio vozačku dozvolu.

I onako kao usput govori kako je sa zdravljem dobro, ali da svaki dan počinje “sa šakom tableta”, dok njegov prvi trener, Baćo, koji se pomalo žali na pritisak, kaže da njegov dan počinje čašom “traminca” i ponekog viskija.

Sale treneru prigovara što ne smanji vino (zbog toga ima pritisak) i ispriča kako su na jednim pripremama na Hvaru gdje se Jedinstvo tradicionalno pripremalo, varali Baću tako što su u flašice soka od borovnice nasuli vino “plavac” i podmirivali mladalačke potrebe za alkoholom.

Tale podsjeća na anegdotu sa priprema u Đevđeliji, kada je Mirsad Mandra da bi odobrovoljio Baću da ga zbog nediscipline ne otjera sa priprema, pojeo sirov krompir te sutra ujutro dobio temperaturu. Ostao je na pripremama do kraja.

Ešref Muharemović, poznat kao pansionirani posjetilac svih odbojkaških utakmica u Brčkom podsjetio je prisutne ko je sve učestvovao na kvalifikacijama odigranim krajem decembra 1960.godine na Cetinju, kada je Jedinstvo pobijedilo Mladost iz Zemuna i prvi put se plasiralo u Prvu ligu Jugoslavije.

“Ćirom od Brčkog preko Sarajeva, Čapljine, Popovog Polja, Trebinja i Nikšića do Cetinja putovali su: Nikola Miković, Mladen Zonić, Josip Đuraković, Štetin, Sapardić, Ešref i i Mensur Muharemović, te Mladen Maglov, kao igrač i trener. Neka se zna”, priča Ešo.

Za Baću Derviševića istorijski meč odigran je u Brčkom 25. avgusta 1963. godine na otovrenom igralištu kod sale DTV Partizan. U susretu za šampiona SFRJ snage su odmjerili Jedinstvo i Mladost iz Zagreba.

“Vodili smo 1:0 i 2:1, a Zagrepčani stizali. U petom odlučujućem setu izgubili smo 17:15. Naši snovi o tituli prvaka su se raspršili, a ekipa se nakon toga rasula. Iz tog sastava, pored mene i mog brata Guke Derviševića još su živi: Ešo Muharemović, Josip Đuraković i Adem Džaferović. Kao trener ekipe osim 8 reprezentativaca SFRJ koji su ponikli i koje sam trenirao u Jedinstvu, ponosan sam i na 4. mjesto u šampionatu SFRJ u sezoni 1974/75. O juniorskim reprezentativcima da i ne govorim kao i o titulama prvaka nekadašnje Jugoslavije u toj konkurenciji”, sjeća se Baćo trenerskih dana.

Pričama o sportskoj prošlosti i mladim danima, ali i obavezama koje danas imaju kao djedovi, nikad kraja. Smjeh se orio predvorjem hotela Grand Posavina, baš onako kako su to činili dok su igrali za Jedinstvo. Samo su sjede glave i pomalo izborana lica, slučajnom prolazniku i gostima hotela pokazivale da je riječ o ljudima koji već odavno uživaju u penzionerskim danima.

Pregledajući fotografije smještene u memoriji mobilnih telefona, s radošću su sjećali sportskih trenutaka. Poneki sjetan pogled na izbledjele fotografije pokazivao je žal za nekim drugim vremenima.

Jedinstvo na Prvomajskom turniru na beogradskom Kalemegdanu. S lijeva na desno: Matijašević, Kisić, Pita, Jekić, Tomić, Imamović, Ćatović i Elezović. Jedinstvo je osvojilo prvo mjesto.

 

 

 

 

(MD/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime