Sindikati od Vlade Brčko Distrikta traže povećanje plata

Sindikati u BiH traže od Vlade Distrikta i poslodavaca da se, zbog naglog skoka cijena, plate uvećaju na nivou inflacije, koja je već sada dostigla dvocifren broj.

Svi u lancu odgovornosti u Distriktu su u načelu za veće plate, ali još usaglašenih stavova nema. Očekuje se, ipak, da će za nekoliko dana i taj problem, bar djelimično, biti riješen.

- Reklama -

Neka privatna preduzeća u Privrednoj komori i Udruženju poslodavaca u Brčkom su svjesni situacije i, kako kažu, ne bježe od odgovornosti da se standard radnika popravlja.

Plate bi i u Brčkom, kao i u Srpskoj trebalo da pokrivaju inflaciju, što bi iznosilo najmanje 10 odsto povećanja.

– Mi smo u Srpskoj velikom i širikom akcijom i veoma argumentovano uspjeli da povećamo plate u javnom sektoruu za 10 odsto, a takođe smo povećali najnižu platu takođe za 10 odsto – izjavila je predsjednica Saveza Sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ako potrošačka korpa prelazi vrijednost od dvije hiljade maraka, vlasti u Brčkom moraju imati sluha da trgovcima ograniče povećanje marže za hljeb, ulje, šećer, mlijeko i mliječne proizvode, kažu u Udruženju potrošača.

Svjesni situacije u kojoj su se građani našli, Vlada Distrikta je odlučila da neoporezivi dio plata sa 500, bude povećan na 1.200 maraka. To, međutim ne prati inflaciju, ali je ipak pomoć, kažu u Skupštini Distrikta, koja će sukoro o ovom problemu detaljno raspravljati.

– To bi u konačnici trebalo da dovede do određenog povećanja plata i u realnom i u javnom sektoru. Razmotrićemo i druge mjere da bi ublažili ovu situaciju, a ono što je činjenica je da samo nove investicije i povećanje plata mogu dovesti do stabilizacije – naglasio je predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić.

Ovih dana trebalo bi da za sto sjednu članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta i da dogovore detalje o povećanju plata u javnom i privatnom sektoru u Brčkom.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime