Senad Osmanović: Učenik van životne opasnosti

Učenik sedmog razreda Druge osnovne škole u Brčkom jutros je nekoliko minuta prije početka školske nastave skočio kroz prozor i prema riječima Senada Osmanovića, šefa Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, učenik je van životne opasnosti.

Osmanović je kazao da je učenik vjerovatno skočio zbog porodičnih problema i pritiska koje je osjećao dodajući da je odličan đak i da nije problematičnog ponašanja.

- Reklama -

„Učenik je van životne opasnosti i prošao je uz lakše tjelesne povrede. Utvrdiće se odgovornost svih aktera školskog sistema i prema nezvaničnim informacijama učenik je samovoljno skočio, vjerovatno zbog porodičnih problema i pritiska koje je osjećao. Ovo je još jedan pokazatelj da obrazovne institucije, ali i roditelji trebaju više sarađivati i baviti se više vaspitnim radom, a komunikacija između stručnih timova svih škola, razrednih starješina, roditelja i učenika mora se podići na veći nivo. Apelujem na roditelje da koliko mogu kontrolišu i društvene mreže, da obrate pažnju s kim njihova djeca komuniciraju, druže se, ali i da očekivanja uspjeha od učenika budu u nekom realnom odnosu i mogućnostima. Često se djeci učenicima postavljaju veći zahtjevi što im stvara određeni pritisak i, nažalost, mogu reagovati kao što se desio današnji slučaj“, kazao je Osmanović.

Nakon posjete Druge osnovne škole Osmanović je kazao da je naređeno direktorima i psiholozima da se održi sastanak psihologa i starta i sa komunikacijom sa roditeljima kako bi se ovakvi i slični događaji spriječili.

„Posjetio sam školu i naređeno je direktorima i psiholozima da se održi sastanak psihologa i krene u akciju komunikacije i sa roditeljima kako bi se ovakvi slučajevi spriječili. Danas je treći dan škole i nije se moglo pretpostaviti da će se ovo desiti. Vjerovatno se nikada neće moći 100% determinisati svaki problem, ali razrednik mora da zna kakve probleme ima učenik i u porodici, školi i to dobar razrednik treba i može da zna kako bi se u saradnji sa školskim timom, psihologom i pedagogom prevenirale nemile situacije“, kazao je Osmanović.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime