spot_img
spot_img

Saopštenje Inspektorata Brčko distrikta: Ovo su nove odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

spot_img
spot_img

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI
BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6 Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“, broj: 24/08, 25/08, 20/13, 16/18, 8/19, 11/20 i 24/20), obavještavamo pravna i fizička lica na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da je Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 68. redovnoj sjednici, održanoj 14. 10. 2020. godine usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Između ostaloga, ovim zakonom propisuje se sistem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obavezno sprovode radi sprečavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obaveze organa i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih lica i preduzetnika u postupku sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Takođe, ovim zakonom propisane su i sankcije za kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Novčane kazne se mogu izreći:

– zdravstvenoj ustanovi (od 1.000 KM do 10.000 KM),

– odgovornom licu u zdravstvenoj ustanovi (200 KM do 2.000 KM),

– zdravstvenom radniku ako ne prijavi zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obaveznom prijavljivanju i ne preduzima mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti povezanih s pružanjem usluga zdravstvene zaštite (od 100 KM do 1.000 KM),

– pravnom licu koje obavlja poslovnu djelatnost (od 1.000 KM do 10.000 KM),

– odgovornom licu u pravnom licu (od 200 KM do 2.000 KM),

– preduzetniku (od 200 KM do 1.500 KM),

– veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (1.000 KM do 10.000 KM),

– odgovornom licu u veterinarskoj organizaciji koje ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (od 200 KM do 2.000 KM),

– preduzetniku koji obavlja veterinarsku djelatnost i koji ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (200 KM do 1.500 KM),

– fizičkom licu (od 100 KM do 1.000 KM).

Ovom prilikom posebno naglašavamo da zdravstvena ustanova i odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne prijave zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obaveznom prijavljivanju, ne sprovode posebne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i ako ne sprovode mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti određene podzakonskim aktima.

Pravno lice koje obavlja poslovnu djelatnost, odgovorno lice u pravnom licu, kao i preduzetnik mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne obezbijede sanitarne preglede zaposlenih lica, ne obave kontrolu korišćenja propisane zaštitne opreme, te ako ne sprovode mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Fizičko lice može biti kažnjeno, pored ostaloga, ako odbije da se izoluje, hospitalizuje i liječi od zarazne bolesti, odbije da se vakciniše protiv hepatitisa B, odbije da se stavi pod zdravstveni nadzor, ne koristi propisanu zaštitnu opremu.

Novčanom kaznom može biti kažnjen roditelj, odnosno staratelj djeteta ako odbije vakcinaciju djeteta vakcinom iz programa obavezne sistematske imunizacije.

Ukoliko se preventivnim djelovanjem ne postigne svrha, nadležna inspekcija će preduzimati mjere i radnje u skladu s propisanim ovlašćenjima, a nakon što Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupi na snagu.

 

Inspektorat Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img