Racionalnije trošenje budžeta u Brčko distriktu (VIDEO)

Skupština distrikta Brčko odlučila je da se sredstva namijenjena za udruženja troše samo ako je to u interesu zajednice. Sredstva koja su do sada često neopravdano odlazila u privatne džepove, trebalo bi preusmjeriti tamo gdje je potrebnije, zaključak je Skupštine.

Novi kriterijumi za dodjelu ovih sredstava treba da budu usklađena prije prijedloga budžeta za narednu godinu.

- Reklama -

Za udruženja u Brčkom od formiranja Distrikta utrošeno oko 450 miliona maraka, više od dva godišnja budžeta. Od toga su malo koristi imala ona udruženja, koja bi od tih sredstava mogli da funkcionišu. Vlada do sada nije tražila povratnu informaciju kako su ta sredstva trošena. Zloupotreba dodjeljivanja i trošenja bilo je na sve strane, tvrde poslanici.

“Neophodna je kategorizaacija udruženja, jer nije baš logično da korisnici sredstava budu u jednakom omjeru i boračka organizacija, invalidna udruženja, udruženja oboljelih, kao i neka udruženja koja se okupljaju iz čisto rekreativnih interesa, da ni, ne znam, ugodnije provodili slobodno vrijeme”, rekao je poslanik SNSD-a Ljubiša Lukić.

Udruženja moraju imati svoje mjesto u društvu, ali samo ona koja su mu potrebna, nikako da se zbog formalnosti troše budžetska sredstva. Zato je ,kažu poslanici, potrebno naći pravu mjeru.

“Ono što je meni posebno bitno jeste da o svakom grantu imamo javnu dostupnost, putem veb stranice, na koji način je taj grant utrošen, zašto je realizovan koji su to na kraju benefiti našeg društva”, naveo je poslanik HDZ-a u Skupštini Distrikta Tomislav Stjepanović.

Nekontrolisano trošenje budžetskih sredstava za ove namjene prvi put je učvrstilo opoziciju sa vladajućim strankama. Sredstva koja su do sada neopravdano trošena, moraju biti preusmjerena. Jedan od prijedloga je da se, kao i u Republici Srpskoj, ovim sredstvima finansiraju nezaposlene majke porodilje.

“Da se na mjesečnom nivou odvaja po 500 maraka. Prijedlog je analogan prijedlogu Republike Srppske. Mislim u vrijeme bijele kuge da je to odličan mehanizam za povećanje biološke mase”, istakao je poslanik S BiH u Skupštini Distrikta dr Zijad Nišić.

Jednoglasno je odlučeno da se prije rasprave o novom budžetu, izrade kriterijumi za dodjelu sredstava za oko 600 udruženja u Brčkom.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime