Prvi dan škole: Počela nastava na području Distrikta

Povodom početka nove školske 2019/2020. godine na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović danas je zajedno sa svojim saradnikom Samirom Čorbadžićem posjetio nekoliko škola na području Distrikta.

Osmanović je kazao da je nova školska godina počela po planu i programu i da je na području Distrikta upisano oko 710 prvačića što je, kako kaže, blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

„Ove školske godine na području Brčko distrikta BiH upisano je oko 710 prvačića što je blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Trenutno u osnovnim školama imamo oko 6 000 učenika dok je u srednjim registrovano nešto manje od 3 000 učenika. Uspjeli smo obezbijediti osnovne stvari koje su neophodne za svaki početak školske godine kao što je nastavni kadar, udžbenici itd. Vlada je ove godine izdvojila 450 000 KM za nabavku besplatnih udžbenika i svi će ih učenici u najvećoj mjeri danas dobiti. Kadar koji nam je nedostajao smo popunili, a takođe u ovoj nedjelji raspisaćemo još jedan konkurs kako bi sve nesmetano teklo. Kada su u pitanju objekti mi smo na većem dijelu uradili krečenje, školski namještaj je obezbijeđen, nastavna pomagala su takođe po potrebama škola već isporučena, tehnički nedostaci koji su se dešavali tokom ljetnjih mjeseci su otklonjeni, kao što je kvar sa vodom i sl.“, kazao je Osmanović dodajući da će i ove godine učenici imati riješen prevoz.

Mario Babić, direktor Druge osnovne škole Brčko distrikta BiH, kazao je da je zadovoljan današnjim početkom škole i da je sve obezbijeđeno u skladu sa nastavnim programom.

„Trenutno Druga osnovna škola ima oko 860 učenika, a inače se već godinama kod nas upisuje do stotinu prvačića. Sve je spremno za nastavu i zadovoljni smo”, kazao je Babić.

Pored Druge osnovne škole Osmanović i Čorbadžić danas su posjetili i učenike u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, predškolsku ustanovu u naselju Kolobara kao i Petnaestu osnovnu školu u Šatorovićima gdje su predstavnici ove mjesne zajednice povodom prvog dana škole prvačićima uručili i poklon pakete.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime