Protekle sedmice u Brčkom pronađeno 35 migranata

Prošle sedmice u Brčkom je, na prijavu građana, locirano 35 miranata, bez dokumentacije i bilo kakvih dokaza o identitetu i porijeklu, rekao je šef Službe za poslove sa strancima Jovan Stojičić.

“Što se tiče migranata, stanje je kod nas vrlo slično, kao i u ostalim dijelovima BiH. Mi smo u petak, prošle sedmice, imali dojavu da se u mjestu Vršani kod benzinske pumpe nalazi grupa od 35 migranata, koji su se izjasnili kao državljani Pakistana. Oni su privedeni u naše prostorije i prebačeni u Azilantski centar “Delijaš” u Sarajevu”, rekao je Stojičić.

On je dodao da je svih 35 migranata zatražilo azil, ali da je i njima, kao i većini koji prolaze kroz BiH, krajnji cilj zemlje Evropske unije.

Stojčić je istakao i da je, takođe veliki, problem identifikacija migranata, jer ih većina ne želi reći tačne podatke o identitetu i porijeklu.

“Oni neće da kažu tačne podatke, vjerovatno iz straha da ih ne procesuiramo dalje negdje ili da lakše manipulišu, tačan razlog ne znam”, rekao je za Radio Brčko Stojičić.

On je rekao da je junu u Brčkom pronađeno još 10 migranata koju su kod sebe imali kartice koje potvrđuju da su identifikovani u Srbiji, gdje su odmah i deportovani.

Stojčić dodaje da nisu poznate, kao i da je jako teško utvrditi ilegalne rute kojima se migranti kreću.

Istakao je i da je u prvoj polovini 2019. godine u Brčkom registrovano mnogo više migranata, nego prethodnih godina.

U prihvatnim centrima u BiH, pa i u regionu, ovih dana bilo je mnogo nemira i nepredviđenih situacija, ali je Stojičić pojasnio da službe kancelarije za strance u Brčkom sa migrantima nisu imali nikakvih problema, jer su svi odmah locirani i prebačeni u prihvatne centre, tako da nisu ni imali vremena da prave probleme.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime