spot_img
spot_img

Пропаст једног друштва: 94% особа у Брчком свјесно корупције у запошљавању

spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру реализације пројекта „НЕ корупцији у запошљавању у јавном сектору у Брчко дистрикту БиХ“ Удружење грађана “Демос” Брчко одржало је јавну трибину на којој су представљени резултати анкетирања грађана на тему корупције у запошљавању.

Према резултатима анкете највећи број грађана сматра да је корупција највећи проблем ове локалне заједнице из којих се како кажу множе и други проблеми.

„Од 1.005 анкетираних грађана, чак 944 (93,9%) је одговорило да је присутна корупција у процесу запошљавања у јавном сектору Брчко дистрикта БиХ, а 894 (89%) сматра да су комисије за запошљавање у јавном сектору дио корумпиране мреже и не бирају најбоље, него најподобније кандидате. Од интересних група које утичу на процес запошљавања кроз коруптивне радње, чак 831 (82,7%) анкетираних грађана је одабрало политичке организације, 540 (53,7%) родбинске везе, 378 (37,6%) сматра да поједници узимају новац да би некога запослили, а само 24 (2,4%) анкетирана грађанина сматра да нико не утиче на процес запошљавања у јавном сектору“, истакао је координатор пројекта Божидар Јовић.

На питање да ли је потребно увести антикоруптивни правни оквир у процес запошљавања у јавни сектор и кандидате процјењивати само и једино путем објективних критеријума, 885 (88,1%) анкетираних грађана је одговорило потврдно.

Такође, данас је представљена и иницијатива коју ће у наредном периоду удружење упутити према законодавној и извршној власти Брчко дистрикта БиХ , у којој нуде рјешење за борбу против корупције у процесу запошљавања у јавном сектору.

„Овом иницијативом предлажемо потпуно објективизирање процеса запошљавања у комплетном „јавном сектору“ Брчко дистрикта БиХ, а које се огледа у укидању усменог дијела тестирања – интервјуа. Као мјеродавних и објективно провјерљивих, осим писаног теста, прописивање додатних критеријума који се односе на: просјечну оцјену остварену током школовања, радни стаж у струци, вријеме проведено на евиденцији незапослених лица, статус школске установе на којој је кандидат стекао образовање, те породични статус кандидата. Такође, иницијатива подстиче наталитетну политику на начин да родитељи/старатељи дјеце до 26. године добијају бодове на број дјеце коју имају“, нагласио је асистент координатора пројекта Дамјан Дунџић.

Из удружења истичу да ће усвајање ове иницијативе у овом или неком другом облику који ће потпуно укинути усмену процјену кандидата и објективизирати критеријуме приликом запошљавања бити највећи искорак у борби против корупције у процесу запошљавања у цијелој БиХ.

Истраживачки новинар и главни уредник портала “Плурал.ба” Адис Мујдановић казао је да медији имају кључну улогу када је ријеч о борби против корупције у друштву, те нагласио да више новинара треба да се бави истраживачким новинарством.

“Кроз свој рад дошао сам до информација да је наш систем скоро па потпуно коруптиван. Толико тога има за урадити и објавити, да мислим да медији треба више да се баве истраживачким новинарством и објављивањем информација, јер се тиме ствара притисак јавности и тражи се од институција да реагују,”, нагласио је Мујдановић.

Учесник трибине била је и представница Канцеларије за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције Брчко дистрикта БиХ Белма Ристанић која је презентовала рад канцеларије, те у разговору са грађанима појаснила по којим принципима поступају.

Пројекат “НЕ корупцији у запошљавању у јавном сектору у Брчко дистрикту БиХ”, подржан је од Центра цивилних иницијатива а финансиран од стране УСАИД-а.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img