spot_img
spot_img

Profesoru Milanu Tomiću zlatna plaketa Rektorske konferencije u BiH

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Penzionisanom univerzitetskom profesoru dr Milanu Tomiću prije nekoliko dana u Tuzli je uručena Zlatna plaketa Rektorske konferencije BiH.

Ovo priznanje profesoru Tomiću dodjeljeno je na skromnoj svečanosti u Rektoratu tuzlanskog Univerzitetu, kojoj su prosustvovali rektori svih devet javnih univerziteta u BiH.

U obrazloženju odluke dodjele Zaltne plakete ističe se da je ovo priznanje prof. dr Milanu Tomiću dodjeljeno za „izuzetan doprinos razvoju univerziteta kroz istaknuti rad na naučnom, nastavnom i stručnom polju te širenju ugleda univerziteta u Bosni i Hercegovini i u svijetu“.

Prof. dr Milan Tomić rođen je 1946. u Jeginom lugu, opština Kalesija. Po okončanju srednjoškolskog obrazovanja, Tomić je 1975.godine kao student generacije završio Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je i ostao, najprije u zvanju asistenta na predmetu „Teorijska ekonomija i finansije i finasijsko pravo“.

Magistrirao je 1980.godine na Pravnom fakultetu beogradskog univerziteta, a doktorirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1987. godine.

Na sarajevskom Pravnom fakultetu, dr Tomić radi do 1992.godine kao profesor na predmetu „Teorijska ekonomija i finansije i finasijsko pravo“.

Nakon ratnih dešavanja profesor Tomić dolazi najprije u Banja Luku, pa zatim u Brčko gdje u školskoj 1997/1998.godini počinje da radi na ovdašnjem Ekonomskom fakultetu.

Do odlaska u penziju, profesor Tomić je bio u dva mandata dekan Ekonomskog fakulteta.

Istovremeno se angažovao i u politici tako da je u periodu 2004-2008.godine obavljao funkciju predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH.

U penziju profesor Tomić odlazi 2014.godine sa mjesta redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu,odakle je ponio i zvanje najboljeg dekana na cijelom univerzitetu. U jednom mandatu kao dekan Pravnog fakulteta obavljao je funkciju pomoćnika rektora za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj izuzetni pedagog i profesor Pravnog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu 2009. godine izabran je u Senat Republike Srpske.

Takođe je dobitnik pet ordena, kao i više zlatnih plaketa.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img