Prekinuta 25. redovna sjednica Skupštine

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su danas na 25. redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH u prvom čitanju, dok je razmatranje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici u drugom čitanju odloženo za narednu sjednicu Skupštine.

Skupština je jednoglasno prihvatila Deklaraciju o osudi govora mržnje čiji je predlagač Komisija za zaštitu ljudskih prava. Nenad Kojić, predsjedavajući ove komisije rekao je da u BiH do sada jedino Brčko distrikt nije imao ovu deklaraciju.

- Reklama -

– Deklaracija sadrži objašnjenja o tome šta podrazumijeva govor mržnje i preporuke kako bi trebalo da postupaju organi vlasti, institucije i nosioci javnih funkcija u borbi protiv govora mržnje – rekao je Kojić. On je dodao da do sada u Brčko distriktu nije bilo slučajeva izrazitog govora mržnje što je u svojoj diskusiji naglasio i poslanik Zijad Nišić.

– Govor mržnje je ubitačna strategija podjela, netolerancije i međusobnog nepovjerenja i mi u Brčko distriktu nemamo zabilježene takve stilove komunikacije kako u politici tako ni u ponašanju medija koji su veoma zaslužni da govor mržnje ovdje nije zaživio – istakao je Nišić.

Skupština je, na predlog poslanika Slobodanke Ćurčić razmatrala Informaciju o kapitalnim projektima koji već duže vrijeme nisu realizovani i donijela zaključak kojim je zadužila Vladu da na osnovu rasprave dostavi svoju informaciju o stanju svakog pojedinačnog kapitalnog projekta. U zaključku je navedeno da će Vlada dostaviti predlog mjera za poboljšanje procesa predlaganja i kandidovanja kapitalnih projekata u budžetu Brčko distrikta i da je zadužena da predloži izmjene propisa s ciljem otklanjanja problema. Rok za realizaciju ovog zaključka je dvadeset jedan (21) dan, odnosno do prve redovne sjednice Skupštine u prvoj polovini marta ove godine.

Poslanici Skupštine usvojili su Izvještaj o radu Direkcije za finansije za 2017. godinu. Usvojen je i predlog odluke o poništenju javnog poziva za izbor člana Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH iz reda građana.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda više tačaka je povučeno i biće razmatrano na narednoj sjednici Skupštine, među kojima je i saglasnost na predlog odluke o imenovanju jednog od predloženih kandidata za zamjenika šefa Policije Brčko distrikta BiH, predlog odluke o dopuni Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja i Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2017. kao i set informacija o sprovođenju okvirnih zakona u oblasti obrazovanja.

Prije početka naredne redovne sjednice Skupštine, za petnaest (15) dana, biće razmatrane i tri tačke dnevnog reda koje su utvrđene dnevnim redom današnje 25. redovne sjednice: davanje saglasnosti na odluku o usvajanju cjenovnika usluga parkiranja, Informacija o realizaciji skupštinskih zaključaka i Inicijative za izmjenu Zakona o visini stope zatezne kamate.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime