spot_img
spot_img

Predstavnici Vlade, Skupštine i menadžmenta JZU razgovarali sa zaposlenicima Zdravstvene stanice Bijela

spot_img
spot_img

Nakon što je najavljena obustava rada zaposlenika Zdravstvene stanice Bijela, zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić danas je s članovima Vlade posjetio ovu stanicu kako bi razgovarao sa zaposlenicima. Prisutni su bili predstavnici Skupštine kao i menadžment JZU „Zdravstveni centar“.

„Mi imamo tri ključna zahtjeva, a to su plaćanje putnog troška, jer dosta nas putuje od različitih relacija i nismo nikada imali plaćene te troškove, a s obzirom na trenutne cijene goriva i inflaciju, to nama sada predstavlja veliki problem i izdatak. Zatim, povećanje plate za 10% i sklapanje kolektivnog ugovora koji do sada nismo uspjeli ostvariti. Zamolila bih naše pacijente da imaju strpljenja i razumijevanja za novonastalu situaciju“, izjavila je novinarima šefica Zdravstvene stanice Bijela dr Luca Topalović.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je žaljenje zbog nastale situacije.

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je o ovome saznalo putem medija i mislim da su ovo stvari koje su se moglo institucionalno riješiti. Vlada Brčko distrikta BiH je uveliko pokrenula procedure za povećanje plata i svakako radi na rješavanju ovih situacija o kojima se već godinama govori, kao što su putni troškovi. Nakon konsultacija s rukovodstvom Vlade, gradonačelnikom i zamjenikom, djelovaćemo zajedno sa menadžmentom i ove zahtjeve prihvatiti, ne samo u interesu zaposlenika, nego i naših pacijenata“, izjavio je Šadić.

„Zdravstvena ustanova postoji od 2013. godine, ranije je djelovala u sastavu Odjeljenja za zdravstvo, a kolektivni ugovor, kojim se detaljnije regulišu prava i obaveze zaposlenika, nije sačinjen. Mi smo u fazi sačinjavanja radnih grupa koji će usaglasiti materijal i elemente ugovora, naravno u saradnji s radnicima Zdravstvene stanice Bijela i sa Sindikatom nezavisnih radnika u zdravstvu. Upoznali smo Vladu i Skupštinu o aktivnostima, u stalnoj smo komunikaciji sa Upravnim odborom, kako bismo što prije okončali ovu situaciju na najkvalitetniji mogući način“, istakao je direktor JZU Emir Osmanović.

Zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić kazao je da se radi o zakonitom štrajku zdravstvenih radnika jer su se njihovi problemi i poteškoće zanemarivali te da se radi o složenom problemu koji ne može riješiti samo jedna osoba niti jedna pozicija.

„Svi su danas ovdje došli s razlogom, da se upoznaju s problemom koji ne može riješiti jedna osoba niti može riješiti jedna pozicija. Ovo je iskorak što su uradili radnici Zdravstvene stanice u Bijeloj, koji su krenuli da alarmiraju problem u kojem se nalaze, kao i teškoću obavljanja posla uvažavajući činjenicu da je profesija kojom se bave u drugim državama jako tražena, višestruko plaćena, s višestruko boljim uslovima za rad. Nas to mora držati budnima, stoga im treba obezbijediti adekvatna materijalna sredstva u smislu plaćanja putnih troškova, minulog rada, noćnog rada, dežurstva, prekovremenog rada i slično“, izjavio je zamjenik dr Anto Domić.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img