spot_img
spot_img

Predstavljen novi Kodeks ponašanja poslanika u Skupštini

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U prisustvu značajnog broja predstavnika civilnog društva, zajedno s predsjednikom Skupštine, Misijom OEBS-a u BiH, šefom Stručne službe Skupštine te članovima skupštinske Komisije za sprovođenje Kodeksa ponašanja poslanika, održana je prezentacija i komentarisan usvojeni Kodeks ponašanja poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić, istakao je važnost aktivnosti vezanih za stvaranje preduslova za primjenu novog Kodeksa. On je rekao da je jedna od ključnih aktivnosti bila prezentacija Kodeksa nevladinom sektoru, čime je, kako je naveo, pružena prilika javnosti da se upozna s Kodeksom. Milić je dodao da je pozivanje zainteresovanih da učestvuju u popuni spoljnih članova Komisije, što predstavlja novinu u odnosu na prethodni Kodeks, takođe veoma značajna stvar.

Vanja Rikanović, ispred Misije OEBS-a u BiH, izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja novog Kodeksa, ističući njegovu važnost za efikasnost zakonodavnih organa i jačanje povjerenja javnosti u institucionalni integritet i integritet izabranih predstavnika.

Šef Stručne službe Skupštine Stojanka Knežević, prezentovala je ključne dijelove Kodeksa, ističući njegovu dostupnost na veb-stranici Skupštine te inkorporaciju međunarodnih standarda. Kodeks propisuje širok obim pravila ponašanja poslanika kako unutar Skupštine, tako i van nje, uključujući i aktivnosti na društvenim mrežama. Pojasnila je način podnošenja prijave, te postupak odlučivanja Komisije.

Na kraju prezentacije, predsjednik Skupštine izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetne diskusije s predstavnicima civilnog društva, koja je, prema njegovim riječima, rezultirala okruglim stolom s konstruktivnim raspravama. Istakao je važnost podizanja svijesti o etičkom ponašanju poslanika te ulozi građana u tome.

„Ovakve diskusije su nam neophodne da bi se podigla svijest o potrebi etičkog ili moralnog ponašanja poslanika ali i podigla svijest samih građana koji na izborima odlučuju o tome ko će sjediti u ovoj Skupštini. Siguran sam da građani Brčko distrikta imaju predstavu o tome od koga mogu očekivati etičko ponašanje i na kraju i oni imaju tu vrstu odgovornosti za primjenu ili pridržavanje pravila etičkog Kodeksa“, rekao je predsjednik Skupštine.

Ispred udruženja građana “Vermont” obratio se Damir Radenković koji je izrazio zadovoljstvo što Skupština prepoznaje potrebu za poboljšanjem ponašanja poslanika i uključivanjem građana u odlučivanje o narušavanju Kodeksa.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img