Predsjednik Skupštine ugostio Nadu Stjepanović, poznatog filmskog radnika

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić ugostio je danas u prostorijama Skupštine Brčanku Nadu Stjepanović, uspješnog snimatelja u filmskoj umjetnosti, koja živi i radi u Njujorku, i njenog oca Vukašina.

Milić je istakao da je Nada zbog svojih uspjeha u svijetu filma postala ambasador Brčkog, Republike Srpske i BiH te podsjetio da je bila student generacije, da je imala stipendiju Fonda „Dr Milan Jelić“ te da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala Medaljom zasluga za narod u oblasti umjetnosti i kulture 2020. godine.

- Reklama -

„Nada je primjer da mladi ljudi koji vole svoj posao, imaju afinitet, želju i ambiciju, mogu da uspiju i u svijetu gdje su profesionalci dokazani. Siguran sam da ćemo za Nadu čuti i u budućnosti po mnogim ostvarenjima“, rekao je Milić.

On je dodao da ga je oduševilo to što je Nada kameru zavoljela u srednjoj školi kroz sekciju te da to može da govori svima nama kako da u narednom periodu razvijamo srednje obrazovanje, da se kroz sekcije razvijaju različiti talenti.

Nada Stjepanović, koja je po zvanju diplomirani režiser i master filmskih umjetnosti, istakla je da trenutno radi kao asistent kamere na dokumentarcima, dugometražnim filmovima i reklamama i da ponekad radi i kao operator kamere i direktor fotografije te da joj je želja da snima mnogo više filmova kao direktor fotografije.

Stjepanovićeva je istakla da u Americi svega 10 odsto žena radi na poziciji snimatelja, ali da je taj broj, ipak, mnogo veći nego prije deset godina.

„Nove generacije žena razmišljaju na drugačiji način. Školuju se za kameru i mislim da će za jedno deset godina taj procenat biti mnogo veći“, zaključila je Stjepanovićeva.

Otac Nade Stjepanović Vukašin nije krio zadovoljstvo zbog uspjeha ćerke, te je napomenuo da je bio i ostao njena podrška iako njemu i supruzi nije bilo lako kada je prije deset godina krenula na studije u Ameriku.

Nada Stjepanović, osnovnu i srednju školu završila je u Brčkom, dok je osnovne studije filmske umjetnosti završila na Siti koledžu u Njujorku 2016. godine. Master studije filmskih umjetnosti – Odsjek filmske fotografije završila je 2020. godine na Bruklin koledžu.

Do sada je snimila 26 filmova različitog žanra, a 2019. godine bila je nominovana za Kodakovu nagradu.

Član je Udruženja snimatelja BiH od 2020. godine.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime