spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине угостио Наду Стјепановић, познатог филмског радника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић угостио је данас у просторијама Скупштине Брчанку Наду Стјепановић, успјешног сниматеља у филмској умјетности, која живи и ради у Њујорку, и њеног оца Вукашина.

Милић је истакао да је Нада због својих успјеха у свијету филма постала амбасадор Брчког, Републике Српске и БиХ те подсјетио да је била студент генерације, да је имала стипендију Фонда „Др Милан Јелић“ те да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала Медаљом заслуга за народ у области умјетности и културе 2020. године.

„Нада је примјер да млади људи који воле свој посао, имају афинитет, жељу и амбицију, могу да успију и у свијету гдје су професионалци доказани. Сигуран сам да ћемо за Наду чути и у будућности по многим остварењима“, рекао је Милић.

Он је додао да га је одушевило то што је Нада камеру завољела у средњој школи кроз секцију те да то може да говори свима нама како да у наредном периоду развијамо средње образовање, да се кроз секције развијају различити таленти.

Нада Стјепановић, која је по звању дипломирани режисер и мастер филмских умјетности, истакла је да тренутно ради као асистент камере на документарцима, дугометражним филмовима и рекламама и да понекад ради и као оператор камере и директор фотографије те да јој је жеља да снима много више филмова као директор фотографије.

Стјепановићева је истакла да у Америци свега 10 одсто жена ради на позицији сниматеља, али да је тај број, ипак, много већи него прије десет година.

„Нове генерације жена размишљају на другачији начин. Школују се за камеру и мислим да ће за једно десет година тај проценат бити много већи“, закључила је Стјепановићева.

Отац Наде Стјепановић Вукашин није крио задовољство због успјеха ћерке, те је напоменуо да је био и остао њена подршка иако њему и супрузи није било лако када је прије десет година кренула на студије у Америку.

Нада Стјепановић, основну и средњу школу завршила је у Брчком, док је основне студије филмске умјетности завршила на Сити колеџу у Њујорку 2016. године. Мастер студије филмских умјетности – Одсјек филмске фотографије завршила је 2020. године на Бруклин колеџу.

До сада је снимила 26 филмова различитог жанра, а 2019. године била је номинована за Кодакову награду.

Члан је Удружења сниматеља БиХ од 2020. године.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img