Poznati detalji o novim slučajevima zaraze u Brčkom

Ovo je nešto što se moglo očekivati nakon popuštanja mjera i otvaranja granica, rekla je danas povodom novih slučajeva zaraze virusom korona, Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo u Vladi Brčko distrikta.

“Svi smo mi svjesni da je opasnost tu i da je ona postojala, da je moguće da virus dođe kod nas kao što je i došao”, rekla je Nikolić.

“Ono što je najvažnije jeste da je sada sve na građanima. Ukoliko budemo poštovali mjere koje su na snazi, bez obzira na popuštanje, znači da ćemo moći da se nosimo sa ovom situacijom. Za sad je ona kod nas još uvijek pod potpunom kontrolom, bez obzira što su tu četiri nova slučaja”, kaže dr Nikolić.

Ona je dodala i da se u slučaju tročlane porodice zna tačan izvor zaraze.

“Oni su imali goste iz Beograda koji su kasnije, na njihovu žalost, saznali i sami da su oni pozitivni, prema tome to je jasna situacija, koji je klaster, koji je izvor”, pojasnila je šef javnog zdravstva.

Ona je dodala i da su svi njihovi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor, te da se o tome vodi svakodnevni nadzor.

Što se tiče dalje situacije, sve zavisi od nas samih, naglasila je Nikolić još jednom.

Kada je u pitanju slučaj muškarca srednjih godina, u pitanju je prilično teška klinička slika, a radi se o obostranoj upali pluća.

“Pacijent koji je u Bolnici ima tešku kliničku sliku, odnosno obostranu upalu pluća. Njegova supruga je izjavila da on nije htio da ide kod ljekara. Zato molim građane da se, ako prepoznaju simptome, jave kod ljekara u febrilnu ambulantu da bi se na vrijeme moglo reagovati”, dodala je doktorica Nikolić.

Ona je navela da su u Brčkom od početka epidemije testirani svi koji su ispunjavali uslove i da će tako biti i dalje. „U Pododjeljenju za javno zdravstvo imamo dvoje mladih obučenih ljudi koji uzimaju uzorke, testiraju i šalju uzorke. S obzirom na to da mi uzorke šaljemo u Tuzlu, koja je trenutno preopterećena, počeli smo da vršimo testiranje i na aparatu u Bolnici u Brčkom, a kada dobijemo otvoreni PCR biće nam znatno lakše“, zaključila je Nikolić.

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime