spot_img
spot_img

Povučen Nacrt odluke o zaduženju Brčko distrikta po projektu “Luka” Brčko

spot_img
spot_img

Direktor brčanske Direkcije za finansije Mato Lučić povukao je sa dnevnog reda Nacrt odluke o zaduženju Brčko distrikta po projektu “Luka” Brčko u iznosu od 10 miliona evra pošto nakon više od sat vremena rasprave na današnjoj sjednici Vlade nije bilo dovoljno političke volje da ova odluka dobije saglasnost.

Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH proslijedila je Vladi Nacrt o zaduženju za projekt “Luka” Brčko ukupnog iznosa 10 milona evra od čega bi 40 posto, odnosno tri miliona, izvjesno bila bespovratna sredstva.

“Iz razloga da uozbiljimo Brčko distrikt kao politički i svaki drugi aranžman u BiH prevashodno u odnosima sa investitorima, Svjetskom bankom, Evropskom bankom i Evropskom investicionom bankom. Ovaj proces traje tri godine i rađen je strogo po pravilima. Direkcija što je predložila Vladi Distrikta, predložila je i Vijeću ministara BiH koje je jednoglasno podržalo ovo zaduženje. Isto je prošlo i procedure u Parlamentarnoj skupštini BiH, oba Doma naroda, jednoglasno, a isto je ratifikovalo i Predsjedništvo BiH. Iz tog razloga, odnosa Brčko distrikta i države koja se zadužuje, a ne razloga koji su ovdje, ja sam kao direktor morao sa dnevnog reda povući nacrt koji sam predložio Vladi”, pojasnio je Lučić

Damir Bulčević, glavni koordinator brčanske Vlade kazao je da bošnjački predstavnici u vlasti u Distriktu imaju nekoliko nedoumica u vezi sa ovim kreditnim zaduženjem.

“Prije svega u članu 2, tačka b stoji da Vlada donese odluku da se odobrava iznos od 10 miliona evra u prvom dijelu, te ako bude potrebno tri miliona evra u drugom dijelu. To je jedna od nedoumica. Takođe, u ovoj revitalizaciji “Luke” je pobrojano pet projekata od kojih se samo jedan odnosi na “Luku”, a sve ostalo je van “Luke”. Sve ostalo je sređivanje infrastrukturnih projekata koje mi možemo uraditi možda na drugi način, a da nas mnogo manje košta. Garant jeste država, ali smo mi nosioci kredita. Mi isplaćujemo taj kredit, mi zadužujemo sebe i svoju djecu. Za “Luku” nisu sporna ova tri miliona, ali sva ostala sredstva su sporna jer ukupna sredstva ne idu za revitalizaciju “Luke”, o tome se radi”, pojasnio je Bulčević.

On je naveo načine na koje “Luka” može postati moderni transportni logistički centar i bez kredita.

“Ako razvijamo “Luku” po prijedlogu 290 miliona maraka o kojima je većina raspravljala i prihvatila, infrastrukturnih projekata koji se planiraju raditi u naredne četiri godine, za “Luku” je predviđeno oko 40 miliona maraka. Također, zašto ne bi u Zakonu o luci rekli da samo JP “Luka”, pošto je od posebnog značaja, može crpiti pijesak i šljunak iz Save. To će sigurno poboljšati poslovanje “Luke”. U ovom budžetu smo izdvojili tri miliona za modernizaciju Javne zdravstvene ustanove, a to možemo izdvojiti iz budžeta koji je oko 220 milona maraka i za “Luku””, istakao je Bulčević.

Šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, koji je i bivši direktor JP “Luka” rekao  je da postoji još dovoljno vremena da se odobri grant od tri miliona evra ukoliko dođe do promjene mišljenja i da se da pozitivna saglasnost. On je dodao da bi ta sredstva išla za nabavku nove dizalice, te podsjetio koji su ostali projekti revitalizacije.

“Izgradnja nove trase željezničke pruge od Željezničke stanice do “Luke”, obnavljanje željezničke infrastrukture u samoj luci sa potrebnim kolodvorima, asfaltiranje platoa operativne obale sa odvodnjom i izgradnja pristupne ceste od Bjeljinske ceste do luke”, precizirao je Gudeljević.

Prema riječima Damira Bulčevića, Lučić je donio najbolju odluku, a povlačenjem, ova odluka i dalje ostaje u proceduri tako da ukoliko se ove nedoumice razriješe moguće je i da se mišljenja i promijene.

Pero Gudeljević je izrazio bojazan da, ukoliko ne bude pozitvne saglasnosti oko ovog zaduženja, u budućnosti više niko od finansijskih institucija neće htjeti razgovarati o projektima Distrikta, dok je Bulčević stava da ne postoji mogućnost da Brčko distrikt pred međunarodnim finansijskim investicijama izgubi ugled i povjerenje.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img