spot_img
spot_img

Потписан Споразум о међусобној сарадњи између Брчко дистрикта и Јеврејске заједнице у БиХ

spot_img
spot_img

Градоначелник Дистрикта Есед Кадрић данас је уприличио пријем за предсједника Јеврејске заједнице у Босни и Херцеговини господина Јакоба Финција поводом потписивања Споразума о међусобној сарадњи између Дистрикта и босанскохерцеговачке Јеврејске заједнице.

Овим споразумом утврђено је да ће потписнице предано и континуирано радити на успостављању, снажењу и развијању културе сјећања на заједницу Јевреја у Брчком са посебним нагласком на допринос Јевреја укупном развоју Брчког и масовне злочине и прогон, што је за посљедицу имало потпуно уништење Јеврејске заједнице.

„Ми смо данас потписали овај Споразум како бисмо још једном потврдили да ћемо наставити континуирано радити на успостављању и снажењу културе сјећања на јеврејску заједницу која је постојала у Брчком и дала велики допринос развоју овог града“, казао је Кадрић.

Он је у свом обраћању нагласио да су брчанске власти опредијељене да кроз одређене финансијске пројекте и програме раде на додатним истраживањима и реафирмисању одређених културних споменика, који су доказ трајања и постојања Јевреја на подручју Дистрикта, те је најавио заједничку изложбу под називом „Трагом брчанских Јевреја“ која ће бити уприличена у Сарајеву.

Предсједник Јеврејске заједнице Јакоб Финци захвалио се градоначелнику Кадрићу и Влади Дистрикта на пријему те је исказао своје задовољство потписивањем наведеног Споразума.

„Желим казати да је за Јеврејску заједницу у Босни и Херцеговини, потписивањем овог документа са Дистриктом, данас направљен један корак напријед и надам се да ће цијела Босна и Херцеговина једног дана постати слична Брчко дистрикту БиХ, да се развија једним нормалним путем уз пуно поштовање другог и другачије, уз његовање сјећања на прошлост те грађење заједничке будућности свих нас и генерација које долазе послије нас“, казао је Финци.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img