spot_img
spot_img

Порески инспектори почели затварати правне субјекте у Брчко дистрикту због неиздавања фискалних рачуна

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Инспектори Пореске управе Брчко дистрикта су за девет мјесеци ове године због неиздавања фискалних рачуна издали 47 прекршајних налога правним лицима те четири рјешења о привременој забрани обављања пословне дјелатности.

Процес фискализације, односно увођење правних субјеката у фискални систем у Брчко дистрикту је започео у марту 2019. године и од тада до данас сва правна лица имају обавезу издавања фискалних рачуна. Сам процес фискализације је уведен ради смањења сиве економије те повећања прихода у односу ранији период.

Колико се поштује законска обавеза издавања фискалних рачуна код пословних субјеката који се налазе у систему фискализације провјерили смо у Дирекцији за финансије гдје нам је Јања Гељић вршилац дужности директора ове установе потврдила да се инспекцијске контроле врше континуирано.

“Инспектори Пореске управе Брчко дистрикта су за девет мјесеци ове године извршили 145 контрола пореских обвезника на обавезу издавања фискалних рачуна. Ове контроле су вршене у свим дјелатностима почев од трговине, угоститељства, апотека и бензинских пумпи те је након извршених контрола издато 47 прекршајних налога због неиздавања фискалних рачуна међу којима је највећи број ових прекршаја евидентиран у угоститељским објектима“, казала је Јања Гељић в.д. директора Дирекције за финансије.

Због понављања прекршаја неиздавања фискалних рачуна инспектори су недавно издали и четири рјешења о привременој забрани обављања пословних дјелатности за четири правна лица у трајању од 20 дана. Забране обављања пословне дјелатности су издате за три угоститељска објекта и једну пекару на подручју Брчко дистрикта.

Вршитељица дужности директора Дирекције за финансије је у наредном периоду најавила појачане инспекцијске контроле издавања фискалних рачуна те да су у задњих мјесец дана инспектори посебно контролисали издавање ових рачуна у пекарама и месницама.

“Пореска управа је извршила 48 контрола издавања фискалних рачуна у пекарама које су регистроване на подручју Брчко дистрикта и 42 контроле у месницама”, потврдила је Гељић за Радио Брчко

Законом о фискалним системима у Брчко дистрикту је предвиђено да се самосталном подузетнику због неиздавања фискалног рачуна изриче прекршајни налог у висини од 500 КМ док је правном лицу тај износ 2.000 КМ.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img