Polumaraton kontra Vidovdanske trke

Neka se sve što podsjeća na tradiciju, jednim potpisom gasi. I to šutke. Da niko ne digne glas. Da se ne bi ko uzrujao. Radi šećera.

Lakše je iz daleka gledati kako propada. Mnogi se, puni cinizma, pitaju zašto se ne živi u ovom gradu. Da se savlada gradivo. Nije grad prćija, pa da omlaćuju sa njim.

- Reklama -

Izanđali izgovori koji se daju kako je to višeznačno korisno, više niko ne prihvata. Urušiše sve što „miriše“ na bivstvovanje. Za bagatelu.

Vidovdansku trku zamijenio Polumaraton. Ni cijela trka, već pola trke. Kakav apsurd. Cinizam. Osveta… Šta li? I uvijek uz odobravanje. Nije prvi put.

Dvadeset četiri trke izbrisane!

Ko da ih nikada nije ni bilo. Da ne lanem, strah me. O dvadeset četiri trke, o sedamdeset hiljada trkača, o našim životima odlučuje Komisija. Sramotno.

Vidovdansku trku su komisijski akcionari, sve uz pomoć poslaničku, utamničili.

Previše je uspješna, bila i ostala veća i poznatija od poslanika, namjesnika, od Komisije ( magistarskih i doktorskih zvanja). Uz to i Vidovdanska…

Na čelu komisije? Poznato je ko stvarno ODLUČUJE. Trgovci po obrazovanju. Akademici po zvanju. Kako bi trgovac radio drugačije, do za MARŽU. Profit. Da se lijeva i desna strana računa, kroz inokosni džep nezasiti, uravnaju. I tako već 22 godine.

Dokle više.

Jesmo li mi svi zarobljenici njihove nezasitosti. Svi li se pravimo ili smo stvarno ludi. Obilazimo ko mačka oko vrele kaše.

Radi mira u kući, zanijemili. Svako u svom ćošku. I samo bezlično, dižu ruku. Ko da im je narod dao glas da ugase, trku, nogomet, bazene.

Bazeni osim u planovima,postoje u vicu: Mi imamo zatvorene bazene. Kalauz je na pravom mjestu..

Ni loptanje nije mnogo bolje prošlo. Jedinog sportskog stogodišnjaka guše. Hvale se kako kroz Jedinstvo, brane naciju od pohare. Lažu. Brane vlastiti džep. Navika je od fusbala jača… Volim i ja tebe ali te ne gušim… Nekako se odbojka uspjela obraniti.

Da li zbog poznate brčanske odbojkaške primačke škole. Možda je ovo primačka postalo zarazno pa se širi. Neki na ruke dobro primaju loptu, a neki NARUKVICU. Kovidozno. Ostali sportovi to nisu se uspjeli. O njihovom preživljavanju odlučuje KOMISIJA.

Kristalno jasno. Plaćanje na rate.

Sportu u Brčkom prijeti zatiranje. Ne može ON LINE, kao kultura. Sport bi LIVE.

PS

Badava je sud osudio dvojicu. Ćazima i Boška. Mnogo više tih dileja treba da se susretne sa pravdom. Sistem je kriv. Ćaze i Boškić su samo nusproizvodi. Greške.

Da se krupniji opiljci ne bi odlomili. Više bi zaboljelo. Koji bi se pravdali zaštitom viših interesa. Ne zna se da li se radi i o višim iznosima.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime