spot_img
spot_img

Полиција Брчко дистрикта одговорила угоститељима: Све у складу са законом, поштујемо право на мирно окупљање

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом окупљања групе грађана који су се представљали као упосленици у угоститељској услужној дјелатности и власници угоститељских објеката који су у дане 23. и 25.11.2020. године исказали своје незадовољство најновијим мјерама Штаба за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ, обавјештавамо јавност да смо предузели низ мјера сходно законским надлежностима, нити једног момента не ограничавајући право на мирно окупљање и изражавање мишљења и преношења ставова и порука под условима прописаним Законом о мирном окупљању.

Наводи се ово у саопштењу које је данас јавности упутио шеф Полиције Брчко дистрикта, а као одговор на раније саопштење Удружења угоститеља Брчко дистрикта.

“Штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ је дана 20.11.2020. године донио Наредбу број предмета: 02-000049/20, број акта: 01.1.1149АД-430/20 којом се између осталог забрањује рад угоститељских објеката у наредних 15 дана од дана ступања Наредбе на снагу (члан 3. став (1) Наредбе), те се задужује Дирекција за финасије Брчко дистрикта БиХ да у року 10 дана од дана ступања Наредбе на снагу изврши анализу наређених мјера и предложи начин финансијског обештећења привредних субјеката којима ће бити онемогућен рад (члан 8. Наредбе)”, додаје се у наведеном саопштењу.

“Одмах након доношења Наредбе, на друштвеним мрежама је забиљежен низ негативних коментара, међу којима је био и дио коментара којима се позивало и подстрекавало на рушилачке демонстрације усмјерене према институцијама Владе Брчко дистрикта БиХ”, истичу из Полиције.

“Током окупљања дана 23. и 25.11. Полиција је међу иницијаторима окупљања идентификовала одређен број лица која формално нису ни упосленици нити власници угоститељских објеката, одређен број лица која нису са подручја Брчко дистрикта БиХ, као и одређен број лица која су се у медијском експонирању из њима познатих мотива лажно представљала”, стоји у саопштењу.

Полиција додаје и да ће према свим идентификованим лицима за која је утврђено да су прекршили Наредбе Штаба за заштиту и спасавање, као и Закон о мирном окупљању Брчко дистрикта БиХ, Закон о јавном реду и миру Брчко дистрикта БиХ предузети мјере из своје надлежности у циљу прекршајног и евентуално кривичног процесуирања.

“Током утврђивања и документовања горе наведених чињеница остварена је сарадња на веома високом професионалном нивоу са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона”, додали су још из Полиције Брчко дистрикта.

“Обзиром да је тренутна епидемиолошка ситуација због експанзије заразне болести узроковане вирусом корона (COVID-19) веома сложена, да је директно угрожено здравље као и животи већег броја становника Брчко дистрикта БиХ, Полиција ће без обзира на оптерећеност у извршавању примарних послова и задатака из надлежности Полиције, наставити са предузимањем свих потребних мјера како би се сачувало здравље и животи становника Брчко дистрикта БиХ”, наводи се у саопштењу за медије.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img