Udruženje ugostitelja Brčko: Represija i kršenje osnovnih ljudskih prava

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta danas se javnosti obratilo saopštenjem u kome još jednom pozivaju na ukidanje mjera porpisanih početkom ove sedmice, te tvrde da je na snazi represija u kršenje osnovnih ljudskih prava.

Saopštenje ovog udruženja prenosimo u cjelosti:

- Reklama -

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH, ovim putem, oštro osuđuje indiferentno ponašanje relevantnih nadležnih organa Brčko distrikta u vezi sa trenutnim stanjem u gradu izazvanim nametanjem restriktivnih mjera neposredno prema ugostiteljima, a posredno prema cjelokupnom stanovništvu, te najoštrije osuđuje represiju koju primjenjuje policija BD BiH prema građanima koji se bore za svoja, zakonom, ustavom, kao i svim obaveznopravnim međunarodnim dokumentima, priznata ljudska prava.

Naime, Naredbom gradonačelnika Brčkog od 20.11.2020. godine je, između ostalog, u periodu od 15 dana počev od 22.11.2020. godine, zabranjeno kretanje na području grada od 22.00 do 05.00h, obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, te zabranjeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, kao i rad sportskih kladionica, kockarnica, teretana, fitnes centara itd.

Predmetnom naredbom su ukinuta ili ograničena osnovna ljudska prava garantovana kako domaćim tako i međunarodnim dokumentima, uključujući, ali se ne ograničavajući na: pravo na slobodu kretanja, na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, pravo na obrazovanje, pravo na rad.

Ovdje posebno ukazujemo na pravo na rad koje je, između ostalog, garantovano Međunardnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima iz 1966, koji je sastavni dio Ustava BiH te kao takav neposredno primjenljiv na teritoriji BiH, a koji pravo na rad sadrži u članu 6. stav 1. propisujući da “države članice ovoga Pakta priznaju pravo na rad koje uključuje pravo svakoga na mogućnost da živi od slobodno izabranog ili prihvaćenog rada, i poduzet će odgovarajuće mjere kako bi zaštitile to pravo”.

Naredbom gradonačelnik ne samo da ne poštuje citiranu odredbu, nego to čini uz kršenje osnovnog principa djelovanja svih nivoa vlasti, koji je ugrađen u temelj svih relevantnih pravnih propisa o ljudskim pravima, a to je princip nediskriminacije, koji je najvišim pravnim aktom u BiH uređen u članu II stav 4. Ustava BiH gdje je predviđeno da je uživanje prava i sloboda, predviđenih u ovom članu ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovog Ustava, osigurano svim licima u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

Postupajući direktno suprotno ustavu, krizni štab pomenutom naredbom zabranjuje rad samo ugostiteljima i srodnim djelatnostima, dok svi ostali mogu nesmetano da nastave da se bave poslom od koga privređuju i obezbjeđuju egzistenciju svojim porodicama.

Sva nepravnost, nepravičnost, diskriminatorski karakter i drskost ovakvog postupanja kriznog štaba jasno se vidi čim se u obzir uzme činjenica da ne postoji nijedan dokaz da su ugostiteljski

objekti, uz pravilno primjenjivanje svih epidemioloških mjera, povećan izvor zaraze i prenošenja virusa.

To ćemo najbolje vidjeti ako uporedimo stanje u raznim oblastima rada u našem gradu, te odmah uočimo da statistiku novooboljelih od virusa pune službenici i namještenici u Vladi, radnici u javnim preduzećima i ustanovama kao što su JP Komunalno, FZO, Sud, Poreska uprava, Inspektorat, Pravobranilaštvo itd.

Postavlja se logično pitanje koje glasi: Zašto se ne zabrani rad nabrojanih institucija kao mjera suzbijanja virusa Korona, a mi koji postujemo sve mjere i ne stvaramo novozaražene ne pustimo da normalno radimo?

Posebno ukazujemo da među novozaraženima ima i veliki broj političara koji su virus dobili i prenosili u predizbornoj kampanji, na raznim skupovima koji su tada bili dopušteni i u redu, pa su sada neki od njih u izolaciji ili nažalost bolnici, a da sada mi treba da snosimo posljedice njihove neodgovornosti i želje za promovisanjem u javnosti u vrijeme teške epidemiološke situacije. E pa nećemo.

Sve ovo dovodimo u vezu i sa nesposobnošću lica nadležnih za obezbjeđivanje svih resursa, kako ljudskih, tako i materijalnih i prostornih, potrebnih za normalno funkionisanje zdravstvenog sistema u ovom gradu.

Naime, prije 6 mjeseci iz rukovodstva JZU su rekli da imaju 80 slobodnih mjesta za Covid pacijente, a prije 6 dana da imaju 100. Pa da li je to normalno? Da se za 6 mjeseci, uz sve pare koje se ulažu u zdravstvo, obezbjedi 20 kreveta???

Poslije svega navedenog, da li je nekome normalno da se čitava epidemiološka situacija pokušava prevazići tako što će se ljudima onemogućiti da se kreću po noći, kada se svako ko je jednom prošao gradom mogao uvjeriti da “nema žive duše” svakako, a ugostiteljima koji su vec 8 mjeseci na meti svih inspekcija koje provjeravaju poštovanje svih mjera, onemogućiti da rade?

Pa bolje je da omladina koja izlazi u lokale bude pod nadzorom, nego da idu na privatne žurke na kojima ih niko ne može kontrolisati, a da ih ograničimo da žive je nemoguće, jer kao što reče jedna sudija, upravo u jednom od mnogobrojnih postupaka koji se vode protiv ugostitelja, “mladost se ne može zaustaviti”.

Na kraju, osuđujemo ponašanje naše policije, koja postaje instrument neodgovorne vlasti, koja preko njih prijetnjama i privođenjima zastrašuje građane koji mirno i dostojanstveno iskazuju svoje nezadovoljstvo i traže samo osnovno, da im se omogući da rade i žive od svog rada.

 

U Brčkom, 25.11.2020. godine
Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH

 

 

2 komentara

  1. U našem gradu trenutno su registrovana 952 aktivna slučaja zaraze, dok na rezultate testiranja čeka 67 osoba.

    Pa gospodo ugostitelji lako je izračunati da vam je svaki 50ti gost covid pozitivan… Nego gledajte kako da naplatite zatvaranje a o otvaranju i ne razmisljate

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime