spot_img
spot_img

Показном вјежбом обиљежен Свјетски дан реанимације

spot_img
spot_img

Поводом Свјетског дана реанимације који се сваке године обиљежава 16. октобра, запослени Службе хитне медицинске помоћи ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”, данас су испред брчанске Гимназије „Васо Пелагић“ ученицима и запосленим школе показали практичну вјежбу реанимације срчаног застоја.

„Циљ вјежбе је указати на то колико је важно у тим првим минутама срчаног застоја препознати да је у питању срчани застој, позвати хитну помоћ и дати прве компресије“ рекла је овом приликом Сабахета Рибић, главна сестра Службе хитне медицинске помоћи у Брчком.

Према њеним ријечима Свјетски дан реанимације ове године се обиљежава под мотом да сваки човјек на планети може покренути нечије срце.

„То је заиста тако јер вријеме је пресудно у покретању реанимације и уколико изгубимо тих драгцјених пар минута и уколико особа која се затекне на лицу мјеста не покрене процес реанимације бојим се да ће нам и наставак реанимације бити узалудан“, појаснила је главна сестра Сабахета Рибић.

Она каже да се подразумијева да треба позвати медицинску помоћ и до доласка медицинских радника учинити све што је неопходно како би се пацијенту указала неопходна помоћ.

О томе колико ученици познају ову материју главна сестра Рибић каже да је остала затечена колико овај узраст 17-годишњака не зна ни на који број телефона може добити хитну помоћ и запитала се шта онда очекивати од млађих узраста.

„Мислим да нам је здравствена просвећеност добро срозана. Надам се да ће средина препознати потребу едукације грађана како би могли сами себи или некоме на улици помоћи уколико се за то укаже потреба“ појаснила је Рибић.

Директор Гимназије „Васо Пелагић“ Амела Хелаћ каже да су ученици ове школе од првог до четвртог разреда у великом броју данас активно учествовали у овој вјежби.

„Већ годинама покушавамо да наше ученике на овом пољу научимо, да буду свјесни и кад су у школи и ван школе да уколико се нађу у таквој ситуацији могу помоћи некоме на овакав начин“, истакла је директор Хелаћ.

Показаном вјежбом и оним што су овом приликом научили били су задовољни и присутни ученици.

Подршку овој активности обиљежавања Свјетског дана реанимације пружили су Одјељење за јавну безбиједност и Одјељење за образовање Владе дистрикта Брчко, Полиција Брчко дистрикта и брчански Црвени крст.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img