spot_img
spot_img

Подигнута оптужница за ратне злочине над Бошњацима у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против држављана БиХ и Србије који се терете за злочине почињене 1992. над жртвама бошњачке националности на подручју Брчког.

Оптужница је подигнута против држављана Србије Ранка Чешића, рођеног 1964. у Дрвару, раније осуђиваног и Слободана Љубичића, рођеног 1972. у Брчком, те држављанина БиХ Стојана Петровића, рођеног 1960. у Брчком, раније осуђиваног.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини и широког и систематичног напада ВРС, полиције и паравојних формација на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Брчког, у временском периоду од априла до децембра 1992., починили кривично дјело злочини против човјечности из Кривичног закона БиХ.

Они се терете да су као припадници – полицајци Интервентног вода МУП-а РС, Станице јавне безбједности (СЈБ) Брчко, заједно оптужени Чешић и Љубичић починили кривично дјело убиства четири цивила бошњачке националности, те противправно и насилно затворили цивиле женског спола, а потом исте силовали и сексуално злостављали.

Оптужени Петровић се терети да је противправно затворио женску особу бошњачке националности те над жртвом, пријетећи јој да ће јој убити најближе сроднике, починио силовање.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 49 свједока, међу којима и свједока са одређеним мјерама заштите, пет стручних вјештака и прилагањем око 130 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ, саопћено је из Тужилаштва БиХ.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img