spot_img
spot_img

Почео други Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Други Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ данас је свечано отворен у Дому културе, а ове године главна тема је „Становништво у функцији привредног развоја”.

На Форуму учествоваће више од 1.000 експерата из БиХ, свих земаља региона, Аустрије, Мађарске, Њемачке, Француске, Турске, Норвешке и Русије.

Бизнис форум организован је у три панела „Пословни амбијент, инвестиције, иновације, кооперација и предузетништво“, „Становништво, демографске мегапромјене и развој друштва“ и „Тржиште рада, образовање и утицај на привредни развој“.

Директор Бизнис форума Дамир Булчевић рекао је да ће се кроз сва три панела покушати предложити Влади Брчко дистрикта БиХ да донесе одређене стратегије развоја привреде како би се креирала радна мјеста и учинио живот квалитетнијим свим грађанима Брчко дистрикта БиХ.

„Радна мјеста су потребна и младим људима. Прије свега креативна и продуктивна радна мјеста и на тај начин ћемо сигурно повећати и побољшати наш бруто друштвени производ и учинити живот квалитетнијим свим грађанима Брчког”, истакао је Булчевић. Он је навео да је циљ показати да је дистрикт инвестициона дестинација и најавити одређене инвестиције које су са прошлог Бизнис форума актуелизоване.

“Вјерујемо да ћемо уз помоћ Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ учинити да се ти пројекти и реализују, а ријеч је о „Експо центру“ из Турске као и пројекту холандске фирме која жели да улаже у развој органске пољопривреде“, додао је Булчевић.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић истакао је да, нажалост, из дистрикта одлазе и људи који раде на буџету и који имају солидна примања и изразио наду да ће се кроз донијете закључке и одређене прописе зауставити тај негативан тренд.

„Нажалост, одавде одлазе чак и они који имају запослена два члана у породици на буџету, а то значи и да имају солидна примања за босанскохерцеговачке прилике. Људи се одлучују да одлазе вани и при томе раде много теже послове. Питање је да ли је ту само посао нешто што људе опредјељује да одлазе са простора Брчког, БиХ и региона. Тим питањима ћемо се бавити на Бизнис форуму и надам се да ћемо донијети закључке који ће нама бити идеја водиља у смислу доношења прописа који ће покушати да зауставе тај негативан тренд“, казао је Милић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић, такође, од Бизнис форума очекује да се нађу адекватни одговори како би се грађанима омогућила перспектива на овим подручјима и спријечио одлазак.

„Очекујемо да нађемо адекватне одговоре на ова питања и да скупа са пословном заједницом спознамо шта бисмо додатно могли учинити у смислу прилагођавања закона да омогућимо људима, у најмању руку, тај осјећај да се перспектива може остварити овдје. У овом тренутку немамо одговор и са овим проблемом се суочава како цијела БиХ тако вјероватно и регион. Зато кроз овај вид ангажмана чинимо да се заустави тај негативан тренд и пронађемо начин да се спријечи велики одлазак из дистрикта“, казао је Кадрић.

На отворењу другог Бизнис форума присутнима су се обратили и супервизор за Брчко дистрикт БиХ Денис Херн и амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч, са којима су градоначелник и његов замјеник те предсједник Скупштине и његов замјеник одржали одвојене састанке у Градској вијећници.

Бизнис форум званично је почео синоћ (6. новембра) коктелом добродошлице у Градској вијећници у Брчком и трајати ће до 8. новембра.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img