Počela konferencija o jačanju internacionalizacije u visokom obrazovanju

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Brčkom danas je počela dvodnevna završna konferencija međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” koji je tokom tri godine realizovan na osam javnih univerziteta u BiH.

Rezultati koji su ostvareni na ovom projektu koji je finansiran iz programa Erazmus plus su analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na univerzitetima.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je naglasio da je Distrikt zainteresovan za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

- Reklama -

„Svjesni smo da ozbiljnog napretka ne može biti bez uključivanja akademske zajednice i podrške iz tog segmenta. Mi ovdje imamo želju da u perspektivi gradimo i svoj vlastiti javni univerzitet, ali dok se to ne desi zainteresovani smo za saradnju sa svim univerzitetima koji postoje i egzistiraju na ovom području i razgovaramo o unapređenju kvaliteta nastave, naročito o uvođenju novih studijskih programa koji će pratiti savremene trendove. Upravo ova konferencija ponudiće smjernice kako nastupati u narednom periodu“, kazao je Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović čestitao je Ekonomskom fakultetu na organizaciji današnjeg događaja koji je značajan za razvoj kvaliteta visokog obrazovanja.

„Prisustvo velikog broja delegacija iz Evropske unije i zemalja okruženja potvrđuje činjenicu kvaliteta Ekonomskog fakulteta, ali i činjenicu opredijeljenosti Vlade Brčko distrikta BiH za osnivanje javnog univerziteta. Napomenuću da je ove godine u budžetu izdvojeno 30.000 konvertibilnih maraka za izradu elaborata, takođe, prepreke

koje su bile u radu postojećih visokoškolskih ustanova na ovom području su otklonjene tako da smo uspjeli stvoriti ambijent za širenje i razvijanje visokog obrazovanja. Imamo geografski položaj, a imamo i politički položaj da možemo ostvariti značajne rezultate“, kazao je Osmanović.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić kazao je da se nada da će završetak konferencije biti pozitivan i na korist svih državnih univerziteta u BiH.

„Konkretno za naš fakultet, a vjerujem i za sve ostale fakultete koji egzistiraju na prostoru BiH u interesu je razvoj studijskih programa. Povezivanje našeg fakulteta sa drugim prestižnim fakultetima iz EU i kreiranje modernih studijskih programa je na zadovoljstvo naših budućih studenata, a vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti i svjedoci gdje će se na fakultetu izvoditi jedan studijski program na engleskom jeziku“, kazao je Lalić.

Koordinator projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” Gert de Lepeler kazao je da će na konferenciji biti prikazana integracija internacionalnih politika u okviru strategija javnih univerziteta u BiH i značaj kompletnog procesa internacionalizacije za strateški razvoj univerziteta u BiH.

On je istakao da je razvijen i model priznavanja diplome za ljude koji dolaze na kraći ili duži boravak u inostranstvo koji je potpuno u skladu sa Lisabonskom konvencijom o priznavanjima diploma i koji je usvojen na nivou svih univerziteta i ministarstava u BiH.

Pored predstavnika Brčko distrikta BiH dvodnevnoj konferenciji prisustvovaće i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, predstavnici projekta, predstavnici univerziteta u BiH kao i predstavnici privatnih visokoškolskih ustanova.

Nastavak konferencije održaće se sutra, 4. aprila, u 9.30 časova u amfiteatru Ekonomskog fakulteta.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime