Počela javna rasprava o Predlogu budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu

U Domu kulture u Brčkom održana je javna rasprava o Predlogu budžeta Brčko distrikta, prva od ukupno četiri javne rasprave koje će se održati tokom ove sedmice.

U skladu sa Odlukom Skupštine, javnu raspravu su organizovali Komisija za budžet, Direkcija za finansije i nadležna odjeljenja Vlade Brčko distrikta, a prisustvovali su joj predstavnici mjesnih zajednica, sindikata, udruženja građana i drugih zainteresovanih učesnika.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je za ovu godinu predložen budžet u iznosu od 256.239.993,00 KM.

– Čisti prihodi su 230 miliona KM. Prošle godine su bili 219 miliona KM i veći su za više od deset miliona, a Direkcija garantuje da će ih naplatiti – rekao je Lučić.

On je istakao da u rashodima bruto plate i doprinosi učestvuju sa 90,5 miliona KM, naknade troškova zaposlenih su 1,7 miliona KM, materijalni troškovi su 37 miliona KM, subvencije i tekući grantovi oko 77,8 miliona KM dok je kapitalni budžet 35,6 miliona KM.

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Halil Ljuca rekao je da su javne rasprave veoma važne jer omogućavaju da se neposredno od građana čuje kakve su njihove potrebe.

– Cilj je da se kroz javnu raspravu ovaj budžet popravlja u obimu i na način na koji je to moguće – rekao je Ljuca.

Hamdija Pupalović, predsjednik Mjesne zajednice Klanac, kaže da je za njih najveći problem to što već izdvojena sredstva za razne projekte nisu realizovana.

– Imamo puteve, rasvjetu, pet projekata urađenih prije dvije ili tri godine ali ništa nije urađeno – rekao je Pupalović. Kao prioritet je naveo dogradnju doma Mjesne zajednice Klanac.

Enisa Rendić, predsjednik Udruženja distrofičara, rekla je da je u zadnje vrijeme situacija nešto bolja jer su nakon dvanaest godina dobili 15 hiljada KM za rad Udruženja.

– Mi se i dalje borimo za dodatna sredstva za liječenje mišićne distrofije. Mi nemamo drugog lijeka osim banjskog liječenja tako da tražimo dodatna sredstva – rekla je Rendićeva. Dodala je da je neophodno više pažnje posvetiti uklanjanju arhitektonskih barijera koje su veliki problem za invalidna lica.

Sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić rekao je da će insistirati na većem izdvajanju sredstava za funkcionisanje Razvojne agencije Brčko distrikta i na izdvajanju dodatnih sredstava za formiranje odjeljenja za rad.

– Tražimo da se formira odjeljenje za rad kao i da u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o radu Vlada uvede topli obrok za sve radnike zaposlene u institucijama koje primaju platu iz budžeta. Takođe tražimo da se obeštete radnici koji su u periodu 1992–1995. godine ostali bez posla, a nisu imali priliku da se zaposle – rekao je Kalajdžić.

Hurmeta Arnautović, koja je do 1994. godine radila u „Biljani“, kaže da očekuje da se konačno u budžetu nađu radnici koji su ne svojom krivicom ostali bez posla.

– Nijedne godine nas nema u budžetu. Nema nas puno i mislim da je krajnje vrijeme da se naš položaj riješi – rekla je Arnautovićeva.

Prema Odluci Skupštine javna rasprava će biti održana danas – 18. i sutra – 19. februar u 17 časova kao i u nedjelju 23. februara u 14 časova.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime