Parastosom u Gornjem Breziku obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, mjesna boračka organizacija u Gornjem Breziku organizovala je parastos  kod  spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Porti Srpske pravoslavne crkve u tom mjestu.

Članovi porodica i saborci  ovom prilikom su položili vijence i prislužili svijeće pred spomenikom poginulim srpskim borcima. Na spomeniku su osim poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske iz ovog kraja uklesana i 94 imena vojnika i civila iz Gornjeg Brezika koji su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Bogdana Ostojić, majka poginulog borca, kroz plač se prisjeća ratnih devedesetih godina kada je izgubila devetnaestogodišnjeg sina.

“Moj sin nije bio za vojsku, ali je želio da ide da brani svoj narod. Desilo se to što se desilo. Ostalo je  još samo da ih se sjećamo, da  im priložimo svijeće i cvijeće. Pokoj im duši”, kaže Bogdana.

Mićo Peranović, predsjednik mjesnog odbora BORS-a Gornji Brezik, podsjetio je da se već 19 godina svakog 12. maja rodbina i saborci okupljaju kod ovog spomenika kako bi se prisjetili njihove velike žrtve koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

“Na spomeniku su uklesana imena sedam stradalih boraca Vojske Republike Srpske iz Gornjeg Brezika, pet stradalih u Prvom i 73 u Drugom svjetskom ratu od kojih su čak 43 civila ubile ustaše pred kraj rata. Za sve njih danas držimo parastos”, rekao je Peranović.

On je ukazao na težak položaj demobilisanih boraca podjsećajući da većina nema stalno zaposlenje, a Boračka organizacija nema načina da pomogne Borcima, jer nema sredstava ni da obiđe borce koji su bolesni.

Parastos kod spomenika u Gornjem Breziku služilo je više sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a vijence su pored rodbine, boračkih udruženja, položili gradonačelnik Siniša Milić, kao i predstavnici  srpskih političkih partija. Gradonačelnik Milić  je ovom prilikom rekao da je Dan Vojske Republike Srpske prilika kada bi trebalo da se sjetimo i obiđemo spomen obilježja pripadnik Vojske Republike Srpske koji su svojim životima branili i odbranili srpski narod.

“Vidjeli ste na ovim spomeniku koliko je dugačak spisak onih koji su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske mi nismo imali masovna stradanja i to je ono što je najveća zasluga Pripadnika VRS. Nažalost veliki broj njih je stradao u toj časnoj namjeri i naša dužnost je da ih se  uvijek sjećamo, sa jednom jedinom namjerom da se ovakva stradanja više nikada, nikome i nigdje ne ponove”, istakao je gradonačelnik Milić.

Od 1996. godine svakog 12. maja, pored parastosa poginulim borcima, rodbina i prijatelji obilaze grobove na mjesnom groblju, a sveštenici preljevaju vinom grobove poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske iz ovog kraja.

Inače, ovo je već duži niz godina jedino mjesto gdje nekadašnji pripadnici VRS obilježavaju svoj dan, u znak sjećanja na 12. maj 1992. godine, kada je formirana Vojska Republike Srpske.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime