Ovo su konkretne mjere pomoći privredi Brčko distrikta

Vlada Brčko distrikta bavila se danas mjerama za pomoć privredi koja je otežano funkcionisala u ovim uslovima ili nije funkcionisala uopšte.

“Preduzeli smo jednu veoma značajnu mjeru, a to je da ćemo onim subjektima, pravnim licima i preduzetnicima čiji rad je bio onemogućen, odnosno zabranjen za vrijeme epidemije, isplatiti ili refundirati isplatu minimalne bruto plate. To znači neto plata 520 KM sa pripadajućim porezima i doprinosima za istu za mjesec mart”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, predstavljajući mjere pomoći privredi na današnjoj konferenciji za medije.

“Ja mogu reći da, prema kriterijumima, pravo na tu vrstu subvencije, odnosno refundacije isplaćenih sredstava imaju pravna lica koja imaju sjedište u Brčko distriktu, koja su registrovani u skladu sa zakonima Brčko distrikta, a registrovanu djelatnost obavljaju na prostoru Brčko distrikta i na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade im je zabranjen rad ili su zbog prirode svog posla i povezanosti sa firmama kojima je zabranjen rad bili spriječeni u obavljanju svog rada, kao i oni pravni subjekti koji su temeljem drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti”, pojasnio je Milić.

Milić je ocijenio da se radi o jednoj značajnoj finansijskoj podršci privrednim subjektima kojim je bio zabranjen rad na ovim prostorima.

Za sve one privredne subjekte čiji rad nije bio zabranjen, ali koji su svejedno bili pogođeni situacijom, najavljena je pomoć pri plaćanju poreza i doprinosa na plate.

“Pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plate za obračunate i isplaćene plate za mjesec mart 2020. godine u iznosu od 30% imaju sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice sa područja Brčko distrikta BiH, osim onih  koji su temeljem ove odluke izuzeti, a radi se o javnim preduzećima, javnim ustanovama, bankama i udruženjima koja su registrovana u skladu sa zakonom o udruženjima i fonacijama Brčko distrikta i zakonom o mjesnim zajednicama”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta.

Milić je istakao da vjeruje je Brčko distrikt prva zajednica koja je izašla sa konkretnim mjerama za podršku privredi.

“Nastavićemo da pratimo stanje ovdje, ne samo kada je u pitanju zdravstveni aspekt koji nam je primaran, već i da kroz neke druge programe i mjere koje ćemo razmatrati u narednom periodu pomognemo i rad naše privrede, pa i svih građana Brčkog”, dodao je Milić.

Napomenimo i da oni privredni subjekti koji su u prethodnom periodu otpuštali radnike ne mogu računati na ovaj vid subvencija.

On je istakao da je ovo prioritetna i urgentna mjera koju je Vlada razmatrala kao vid podrške privredi.

Prema procjenama, mjere podrške privrede koštaće oko 6 miliona maraka.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime