spot_img
spot_img

Оснива се четврта приватна високошколска установа у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је Скупштина Брчко дистрикта дала сагласност за оснивање Факултета за пословни менаџмент Бањалука у Брчком, Дистрикт ће добити четврту приватну високошколску установу.

Оснивање нове приватне високошколске установе отворило је и расправу о раду постојећих приватних факултета, њиховом акредитовању, надзором над њиховим радом, валидности и провјери диплома.

– Сматрам да Влада не ради најбоље свој посао, јер важећим законом још увијек нису ријешени проблеми постојећих универзитета Европског, Интернационалног универзитета и Високе школе „Емпирика“, а упитна је и сама легалност факултета. Такође, сматрам да знање које добијају студенти на нашим приватни факултетима није довољно квалитетно – оцијенио је Аднан Драпић, независни посланик.

Он рјешење види у примјени закона и ригорознијој контроли инспекцијских служби.

Надзор

Сенад Османовић, шеф Одјељења за образовање, рекао је да је захтјев за оснивање нове високошколске установе прошао све неопходне процедуре прије упућивања у Скупштину, као и да постојеће високошколске установе раде у складу са Законом о високом образовању Брчко дистрикта и да се над њима обавља надзор.

– Одјељење за образовање је провело управни надзор над два универзитета који су отклонили раније уочене недостатке. Европски и Интернационални универзитети су подњели захтјеве за акредитацију које смо прослиједили Агенцији за акредитацију БиХ. Очекујмо рјешење о именовању комисије и да акредитовање коначно крене – рекао је Османовић.

Додао је да ће надзор над радом високошколски установа, који је у надлежности управне и инспекције за образовање, бити побољшан након што се, како је планирано, запосли још један инспектор за образовање.

Акредитација

Османовић каже да су дипломе које издају високошколске установе на подручју БиХ, као и на подручју сусједних земаља које нису чланице ЕУ, валидне и признате.

– Када је ријеч о земљама чланицама ЕУ, све док ови универзитети не прођу акредитацију студенти ће имати проблем с нострификацијом диплома – појаснио је Османовић.

Према ријечима градоначелника Брчког Синише Милића, провјера валидности диплома је континуиран процес, који се одвија већ више година.

– По налогу градоначелника, неколико година се врши провјера валидности диплома за државне и јавне службенике и у том процесу је до сада откривен већи број службеника који су засновали радни однос с дипломама које нису валидне. У тим случајевима слиједи дисцилински поступак и прекид радног односа, а те информације се просљеђују Тужилаштву Брчко дистрикта – рекао је Милић додајући да се провјере диплома обављају по пријавама, али и по службеној дужности.

Закон о раду на сљедећој сједници

Разматрање Нацрта закона о раду одложено је за наредну сједницу Скупштине како би додатни амандмани прошли процедуру, као и они који су раније поднесени. Према ријечима предсједавајућег Законодавне комисије Лјубише Лукића, уложено је око 50 амандмана.

Секретар Синдиката Брчко дистрикта Илија Калајџић каже да се одлагањем усвајања овог закона купује вријеме.

– Посланици су свјесни да је овај закон, и када га усвоје, непримјењив без надлежног одјељења рада и запошљавања – рекао је Калајџић.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img